Béremelésről és további juttatásokról állapodtak meg a postánál

A három évre szóló bérmegállapodás szerint már az idén augusztustól magasabb béreket kapnak a postások, a Covid-oltásért extra szabadnapot is kapnak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 18:44
null
Edit a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkára, Schamschula György a Magyar Posta vezérigazgatója, Tóth Zsuzsanna Postás Szakszervezet elnöke és Andrássy Tiborné Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Fotó: Magyar Posta Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbérfejlesztésről szóló megállapodást kötött a Magyar Posta a két legnagyobb postásszakszervezettel. A postai dolgozók 2021-ben július elsejétől négyszázalékos alapbérfejlesztést kapnak. Ezen túlmenően a vállalat megemelte az idei évi, lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét is.

A bérmegállapodást 2021. június 28-án írta alá vállalat vezérigazgatója, valamint a két érdekképviselet, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének vezetője. A hivatalos eseményen részt vett Juhász Edit nemzeti pénzügyi és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár. – Az, hogy a járvány ideje alatt is zavartalanul működött egy olyan fontos közszolgáltatás, mint a postai szolgáltatás, a munkatársak elkötelezett, kitartó munkája és helytállása nélkül nem valósulhatott volna meg, ezért köszönet és hála illeti őket. A mostani többéves és kiszámítható bérfejlesztés elismeri az elmúlt időszakban hozott áldozatokat – fogalmazott Juhász Edit.

A három évre szóló bérmegállapodás szerint idén július elsejétől egységesen négyszázalékos mértékű alapbérfejlesztés jár minden postai munkavállalónak. Ezenkívül a munkáltató 2021-re megemelte lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét bruttó háromszázezer forintra.

A munkavállalók a júliusi fizetésükkel, azaz augusztus elején kapnak először megemelt bért, ezenfelül – szintén augusztusban – az éves elismerés összegének a felét is, azaz bruttó 150 ezer forintot utal a munkáltató. A béren kívüli juttatás másik felét december elején kapják kézhez a munkatársak.

Juhász Edit, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkára, Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója, Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke és Andrássy Tiborné, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke
Fotó: Magyar Posta Zrt.

– Olyan bérmegállapodás született, amely egyrészt elismeri a munkatársaink teljesítményét és elkötelezettségét, másrészt kiszámítható és fenntartható a vállalatnál – mondta a vállalat vezérigazgatója, Schamschula György.

– Eredmény az is, hogy a vírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a vállalatnál nem történt létszámleépítés.

Úgy vélem, olyan megállapodást írtunk ma alá, amely 2023-ig garantálja a bérek kiszámítható emelkedését minden postai dolgozónak – szögezte le a cégvezető.

A 2021–2023 közötti időszakra szóló megállapodás szerint a három év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére. A 2021-es négy százalékot követően 2022-ben átlagosan kilenc százalékkal, 2023-ban pedig két százalékkal növekszik a postások alapbére. A következő évekre szóló béremelések részletes szabályait később határozzák meg a felek.

Ezen túlmenően a munkáltató egy-egy nap extra fizetett távollétet biztosít a koronavírus elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.