Így nyithatnak újra
Lapunkhoz eljutott az éttermek, vendéglők újraindulásához javasolt szakmai protokoll. A tervezett gyakorlat szerint az étkezőhelyek, cukrászdák, kávézók, pizzériák, romkocsmák újranyitása után a vendégeknek és a személyzetnek is várhatóan kötelező lesz a maszk – erre készülnek a vendéglátósok is. Sőt osztrák mintára az üzletben foglalkoztatottaknak kötelezően előírnák az egészségügyi FFP2 maszkok egész napos viselését. A vendégek esetén a már korában megismert szabályt hoznák vissza, miszerint az asztalnál ülve vagy ha a vendéglátóhely más részén, például a pultnál fogyasztanak, a helyben megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása alatt ne kelljen a maszkot viselni, minden más esetben viszont igen.
Előírnák továbbá a kézfertőtlenítő pontok kialakítást a vendégeknek elérhető módon a bejáratnál, a vendégtér minden helyiségében, illetve a mellékhelyiségekben. Az üzleteket naponta virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel és takarítószerrel többször feltakarítanák, kiemelten ügyelnének a higiénére. Az egyes asztaltársaságok között legalább másfél méteres távolságot kellene tartani, egy asztaltársaság maximális létszámát 12 főben határoznák meg a szakemberek. Az iparág szereplői azt is szeretnék, hogy amennyiben a kijárási korlátozás időtartama csökken vagy megszűnik, akkor 23 óráig lehessenek nyitva a vendéglátóhelyek.