Csúcsra járnak idén a készházasok

Még mindig ki tudják használni a készházat építtetők a kedvezményes lakásáfát, igaz, az idő egyre sürget. Nem véletlen, hogy idén levegőt venni sincs idejük a szerelt technológiás házak kivitelezőinek, holott a jövő évi megrendeléseik jelentősen visszaestek.

2019. 09. 23. 9:27
null
Pesti építkezés. Két évtized alatt mintegy tizenhatezer könnyűszerkezetes otthon készült el Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden bizonnyal megközelítjük, sőt el is érhetjük a válság előtti csúcsév, 2008 eredményét, amikor mintegy kilencszáz házat adott át a készházas szakma. A kivitelező cégek naptára teljesen betelt, már csak a jövő évre tudnak házépítést vállalni – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Kárpáti József, a Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat, a Makész elnöke. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége tagozata márpedig az időtényezőt különösen fontosnak tartja, hiszen a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa – jelen állás szerint – 2020. január 1-jével ismét visszaáll 27 százalékra. Mivel Kárpáti József elmondása szerint egy ház bekerülési költségét már nem érdemes negyvenmillió forint alatt számítani, ez bizony súlyos milliókat jelent a megrendelőknek.

Nem véletlen, hogy bár az idei évben „levegőt venni sincs idejük” a készházas csapatoknak, a Makész elnökének tapasztalatai szerint a legtöbb cégnél negyedére-ötödére estek vissza a megrendelések az előző évi mennyiséghez viszonyítva. Kárpáti József a sok millió forintot kitevő áfakülönbözet alóli mentesülés érdekében azt javasolta, hogy aki még ősszel le tud szerződni egy megbízható vállalkozással, és előre, december 31-ig befizeti lényegé­ben a teljes ház bekerülési költségét, az még a kedvezményes áfával tudja megfizetni a ház árát.

– Bevett módszer ilyen esetben, hogy ügyvédi közreműködéssel zároltatják az összeget a cég számláján, amelyet a kivitelező csak az ügyfél házának építéséhez tud felhasználni – mutatott rá a szakmai tagozat elnöke, hozzátéve azonban, hogy ez a lehetőség a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és a hitellel építkezők számára nem működik, hiszen ott a bank csak az építkezés folyamán, a készültséggel arányosan utalja ki a szükséges összegeket.

– Bár a jövő évünk sokkal szellősebbnek ígérkezik, az elmúlt időszakban nagyon feszes volt a tempó. Számos kivitelezés csúszik egymásra a cégeknél, mivel a beszállítók is sok esetben késéssel teljesítik a megrendelést. Mivel kevés a megfelelő szakember, sok új emberrel próbálkoznak a vállalkozások. Ebből kifolyólag sajnos az sem ritka, hogy egy-két frissen beálló új munkavállalóról menet közben derül ki, hogy nem ért ahhoz a feladathoz, amire alkalmaznák – magyarázta Kárpáti József, megjegyezve, hogy ilyen esetben a megfelelő minőség érdekében a cégnek át kell csoportosítania a megbízható szakembereit, csakhogy ezzel szintén késések adódnak a kivitelezésben.

Pesti építkezés. Két évtized alatt mintegy tizenhatezer könnyűszerkezetes otthon készült el
Fotó: Mirkó István

Mindezek nyomán a néhány hónapos, fél éven belüli kivitelezési idők jócskán kitolódtak, amire a tagozatvezető bevallása szerint nem büszke a szerelt technológiás szakma. Versenyelőnye csupán azért van a készházaknak, mivel a hagyományos házak kivitelezése is jelentős csúszásokat szenved.

Sokak számára még mindig meglepő, de az árakban sincs lényegi különbség, azaz a könnyűszerkezetes házak négyzetméterára nagyjából megegyezik a téglaházakéval. Kárpáti József úgy számolt, hogy a minimális hőszigetelési követelményeknek megfelelő, 100 négyzetméter alapterületű földszintes ház bekerülési költsége négyzetméterenként mintegy 350-380 ezer forint. Ugyanakkor a közel nulla energiaigényű korszerű ház esetében jóval 400 ezer forint fölött van a fajlagos építési költség.

A Makész elnöke szerint ugyanakkor fontos szemléletbeli változások történtek az elmúlt években, javult a készházak megítélése. – A megrendelőink sokkal felkészültebbek, tájékozottabbak, mint ami korábban jellemző volt. Az olyan kérdések, mint hogy egy könnyűszerkezetes házat tényleg elvisz-e a víz, már nem fordulnak elő. Az építtetők inkább arra kíváncsiak, hogy milyen kivitelezési, szigetelési lehetőségek vannak, s hogyan lehet elérni, hogy tényleg a nullához közelítsen a ház rezsiköltsége – magyarázta Kárpáti József.

Csokos építtetők

Az elmúlt bő két évtizedben nagyjából 16 ezer készházat vásároltak, illetve építettek fel hazánkban. Míg korábban évente legfeljebb 200-500 ilyen ház épült, az utóbbi években számuk élénken nőtt – nem utolsósorban a csokkal építkezőknek köszönhetően, mivel a hagyományos technológiával készülő otthonokkal szemben ezeknél a házaknál jóval kiszámíthatóbbak a költségek és a kivitelezési idők. Ugyanakkor az elmúlt években a hagyományos családi házak építése is felfutott, tavaly csaknem kilencezer egylakásos lakóépületet adtak át, ami több mint kétszer annyi, mint amennyit 2015-ben vettek használatba. A szerelt technológiás otthonok az utóbbi években az összes új családi ház hét-nyolc százalékát teszik ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.