Eldőlhet a Tesco dolgozóinak sorsa

Hétfőn két fontos témában is tárgyaló-­asztalhoz ülnek a felek a Tesco áruházláncnál: előbb a győri bérszámfejtők sztrájkja ügyében, majd az összes tescós munkavállaló idei béremeléséről születhet döntés. A győriek lapunknak elmondták: nem engednek eddigi követeléseikből, a sztrájk folyamatos. Megegyezés híján benne van a pakliban, hogy a multicég nem képes előírásszerűen teljesíteni a februári kötelezettségeket. Az érintettek elszántságát erősíti az Audi-dolgozók sztrájkbizottságának szolidaritási nyilatkozata is.

2019. 02. 11. 5:45
null
Két éve a nem elegendő létszám és az alacsony bérek miatt az áruházak felében bénult meg a munka Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a negyedik munkanapja sztrájkoló tescós bérszámfejtők elszántsága Győrben, a Magyar Nemzetnek a hét végén elmondták: továbbra sem engednek eddigi követeléseikből, mert már túl vannak az akcióval járó kezdeti nehézségeken és véghezviszik a szándékukat, mely példát is kíván mutatni a multicégeknél gyakran hiányolt méltányos bánásmód kikényszerítésével.

Az idén állásukat elvesztő győriek sztrájkbizottsága ma ismét egyeztet a vállalattal. A Tescónak is az az érdeke, hogy ne fokozódjon a káosz, amelyet a dolgozók fizetésével, illetve tb-kifizetőhelyként, a napi törvényes kötelezettségekkel kapcsolatos folyamatos munkavégzés beszüntetése idézett elő. Megtudtuk: már most elmaradások vannak a sokéves rutint igénylő feladatok ellátásában, így ha ma sem jutnak egymással dűlőre a felek, a negyven gyakorlott bérszámfejtő munkája híján veszélybe kerül a következő havi juttatások pontos és szakszerű teljesítése a cégnél. Ez több mint 17 ezer alkalmazottat érintene.

A sztrájk ráadásul költséges is a munkáltatónak: kiküszöbölve az országos felháborodást, a milliárdos nagyságrendű januári bérköltséget a múlt héten ugyan a vártnál egy nappal korábban, egyszerre átutalták a dolgozók bankszámláira, azonban ez azzal is járt, hogy a vállalatnak a bank a tervezettnél rövidebb időre tudott céges bevételnek számító napi kamatot elkönyvelni a milliárdos nagyságrendű összeg után.

Az érintettek kitartását erősíti, hogy a győri Audi-dolgozók ötnapos sztrájkja után sikert elérő Audi Hungária Független Szakszervezet a hét végén szolidaritási nyilatkozatot juttatott el a sztrájkoló tescósoknak. Ebben azt írják, hogy egyetértenek a tiltakozással és a követelésekkel, mert alapvetően értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy a Tesco vállalat meg kívánja szüntetni a győri irodaközpontját, ami elbocsátásokkal jár. Mint írják, érdemes kitartani, mert szoros összefogással elérhetők a céljaik. Az audisok szakszervezete továbbra is figyelemmel kíséri a tárgyalások folyamatát.

Két éve a nem elegendő létszám és az alacsony bérek miatt az áruházak felében bénult meg a munka
Fotó: Havran Zoltán

A sztrájkolókkal kapcsolatos egyeztetés után ma tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek és az áruházlánc képviselői, hogy megállapodjanak a 2019-es béremelés mértékéről, illetve az egyéb, dolgozóknak járó idei juttatásokról. Még nem volt rá példa, hogy az aktuális év fizetéseiről február közepe felé ne legyen döntés, ami ezúttal több mint 17 ezer alkalmazottat érint a láncnál. Habár a titoktartásra kötelezett szakszervezetek továbbra sem árulnak el részleteket, érezhetően feszült a légkör.

Emlékezetes, a tárgyalások kezdetekor a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KDFSZ) két számjegyű emelést tartott általános elvárásnak a tescósok esetében, vagyis ehhez havonta minimum 10 százalékkal, azaz bruttó 15-20 ezer forinttal kellene nőniük a béreknek.

Ugyanakkor az, hogy elhúzódik a megállapodás folyamata, hol-ott a legtöbb cégnél már megvannak az idei összegek, arra utalhat, hogy egyelőre távol állnak egymástól az elképzelések, vagy – amelyre a korábbi években is volt példa – a szakszervezetek álláspontja sem egyezik meg a lényegi kérdésekben.

Emlékezetes, 2017-ben a reprezentatív KASZ kompromisszumos megoldásra hajlott a munkaerőhiány miatt addigra igen kiéleződött béremelés miatti vitában, míg a KDFSZ megszervezte a hazai kiskereskedelem életében elsőként előforduló országos sztrájkot a Tescónál. Az akkor napokra felborította az áruházlánc működését, de az ahhoz utóbb csatlakozó KASZ-szal végül eredményt értek el a dolgozók javára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.