Elindul 2024-ben az első magyar kereskedelmi műhold

Határ a csillagos ég: történelmi jelentőségű bejelentést tett a 4iG a tőzsdén, miután hétfő reggel felfüggesztették az informatikai nagyvállalat részvényeinek kereskedését. Az állam és a magánszektor együttműködésével létrejön a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt., amely 2024-től útjára bocsátja az első magyar kereskedelmi műholdat, ezzel megvalósítva hazánk legnagyobb űripari projektjét.

Magyar Nemzet
2020. 08. 17. 11:24
null
Amerika riválisai állítólag olyan lézerfegyvereket állítottak elő, amelyek veszélyeztetik az ország műholdjait Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monumentális bejelentéssel indult a hét: az állam és a magánszektor együttműködésével létrejön a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt., amely 2024-ben a világűrbe juttatja az első magyar kereskedelmi műholdat.

Képünk illusztráció

A 4iG Nyrt. 51 százalékos, az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, valamint a New Space Industries Zrt. 5 százalékos tulajdoni részével alapított innovatív vállalat célja, hogy geostacionárius pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse hazánk első hírközlési és telekommunikációs műholdját, amely kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas lesz.

Hazakerül a szolgáltatás joga

Magyarország az International Telecommunication Union (ITU, az ENSZ telekommunikációs szakmai szervezete) tagállamaként a ’90-es évek óta minden szükséges jogi feltétellel és nemzetközi megállapodással rendelkezik ahhoz, hogy saját műholddal szolgálja ki a kereskedelmi igényeket.

Képünk illusztráció. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közreadott, a Nemzetközi űrállomásról készített felvétel a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös (b) a Föld felett halad el 2020. július 5-én. MTI/AP/Amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

A pályaszakaszt a magyar kormány még 2004-ben bérbe adta egy külföldi magáncégnek, az erről szóló szerződés 2024-ben jár le, amivel lehetőség nyílik rá, hogy az ország rendelkezzen a saját pályapozíciója és frekvenciája fölött. Ezt aknázza ki az újonnan létrehozott CarpathiaSat Zrt., amely a műhold mellett a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is rendelkezni fog a bérleti szerződés lejárta után.

Magyarország szuverenitása

- A felgyorsult digitalizáció és a megnövekedett távközlési igények kiszolgálása érdekében globális törekvés az országok műholdas képességeinek fejlesztése. A kritikus infrastruktúra részeként Magyarország szuverenitása miatt is fontos, hogy ezen a területen is felzárkózzunk a világ élvonalához – jelentette ki a hétfői bejelentés kapcsán Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Emlékeztetett: 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került a magyar űrtevékenység irányítása.

- Kiemelt célomnak tekintem, hogy megerősítsük és egyre versenyképesebbé tegyük a hazai űrszektort a szolgáltatások, az ipar és kutatás-fejlesztés területén. Örvendetesnek tartom, hogy Magyarország egy olyan fejlődési pályára állt, amely mentén elindulhat egy ilyen komoly űripari beruházás és szolgáltatás – fogalmazott Ferencz Orsolya.

Úttörő az űrben

A 4iG Nyrt. a CarpathiaSat Zrt. bejegyzését követően 51 százalékos, többségi irányító befolyással rendelkezik majd a közös vállalatban. Az idén 25 éves meghatározó piaci szereplőnek az a stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet- európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, és jelentős pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban. A 4iG növekedési céljai közé jól illeszkedik az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, üzemeltetése.

Világűr, 2019. április 10.
Az Eseményhorizont Távcső (EHT) projekt által közreadott kép egy fekete lyukról. Ez a történelem első, valódi fotója a jelenségről MTI/EPA

- A 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A közös vállalat létrehozása és az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése és üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált és további üzleti lehetőségeket is biztosít. Ugyanis olyan technológiai iparágakban is jelentős szaktudásra és képességekre tehetünk szert, mint a távközlés, vagy az űripar – mondta a bejelentés kapcsán a többségi tulajdonos cég elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért.

Kiemelte, hogy szándékaik szerint stratégiai együttműködéseket alakítanak ki az iparágban jelentős tapasztalatokkal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal, de kiemelten számítanak a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is.

Új távlatok az információtechnológiában

Az Antenna Hungária (AH) meghatározó szereplő a telekommunikációs szektorban, fő tevékenységét az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, és a vezeték nélküli üzleti távközlés területén végzi. Az egyik legsikeresebb hazai tulajdonban lévő információ-technológiai cégként az utóbbi években az AH folyamatos növekedett az OTT (Over-the-Top) és IoT (Internet of Things – internetes szolgáltatások) iparágakban, ahol saját hálózatokat, megoldásokat és szolgáltatásokat épített ki.

– Nagyon fontos mérföldkőnek tartom a műholdas fejlesztéssel megbízott társaság megalapítását az Antenna Hungária megújulásának 2018 végén megindult folyamatában – közölte Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mint mondta, az az alapvető céljuk, hogy olyan modern és piaci alapon működő állami vállalatot építsenek, amely a komplex üzleti ICT megoldások biztosítása mellett az innovációban, az új műszaki megoldások kidolgozásában is komoly szerepet tölthet be.

Hozzá kívánunk járulni a kormány által meghatározott célkitűzés megvalósításához és feltett szándékunk, hogy ezáltal szintet lépjünk a fejlesztési területen is. Műholdas technológiával jelenleg is nyújtott szolgáltatásaink számára a tervezett fejlesztések új távlatokat nyithatnak meg – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A NASA Mars-program résztvevői szelfiznek a pasadenai laboratóriumban Fotó: Reuters/NASA

Kitért rá: saját infrastruktúrára alapozva a professzionális igényeknek megfelelő távközlési hálózatokat építenek ki, illetve üzemeltetik és felügyelik azokat az úgynevezett VSAT (Very Small Aperture Terminal) technológia alkalmazásával. Emellett 2014 óta műholdas műsor feladási (uplink) és tartalomterjesztési szolgáltatást is biztosítanak, miközben számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérelne erőforrásokat. – Így a tervezett fejlesztés eredménye jelentős előrelépést hoz a cég gazdasági és biztonsági feltételei terén – jegyezte meg Sárecz Zsolt.

Komoly előkészületek

A fejlesztés és a műhold pályára állítása komoly jogi előkészületeket, illetve nemzetközi együttműködést igényel olyan társszervezetekkel, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), vagy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU).

Ezért a projekt előkészítésén már két éve dolgozó New Space Industries Zrt. is az alapítók között szerepel a most bejelentett projekttársaságban.

A Műegyetemen fejlesztették a központi energiaellátó rendszert
Fotó: ESA

Ennek kapcsán Sárhegyi István a társaság alapítója és igazgatósági elnöke úgy nyilatkozott, hogy szakmai befektetőként vesznek részt Magyarország legnagyobb űripari projektjében.

- Társaságunk hazai és nemzetközi kapcsolataival, illetve know-how-jával támogatja a CarpathiaSat Zrt. küldetését. A közös vállalattal a nemzetközi űripari és műholdüzemeltetői trendeknek megfelelően egy olyan céges struktúra jöhetett létre, ahol az állam és a magánszektor együtt léphet előre Magyarország önálló űrképességének fejlesztésében – foglalta össze a történelmi jelentőségű lépést New Space Industries vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.