Félmilliárd euró áramlott a térségbe

A globális kereskedelem értéke az idén 13-32 százalék közötti mértékben zuhanhat a Covid–19-járvány miatt.

Magyar Nemzet
2020. 05. 05. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 503,5 millió euró értékben támogatott 179 kereskedelmi tranzakciót a múlt hónapban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a koronavírus-járvány kereskedelmi következményeinek enyhítésére. A kelet- és közép-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet azt is közölte, hogy egy hónappal korábban 144 ügylet előmozdítására 385,6 millió eurót juttatott, és már az is rekordot jelentett az EBRD 1999 óta futó programjának eddigi történetében.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előrejelzése szerint a globális kereskedelem értéke az idén 13-32 százalék közötti mértékben zuhanhat a Covid–19-járvány miatt. Ez meghaladná az egy évtizeddel ezelőtti globális pénzügyi válság idején mért visszaesést. A londoni Oxford Economics pedig azt közölte, hogy modellszámításai szerint csak a feldolgozóipari termékek kereskedelmének értéke 2020 egészében 8-15 százalékkal eshet vissza éves összevetésben.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az EBRD a kereskedelemtámogató finanszírozásokon túl a következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak a Covid–19- járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. Tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, és ez éves rekord volt a bank csaknem harmincéves történetében, az egy évvel korábbi 9,5 milliárd eurót követően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.