Gyorsabban lehet elérni a görög tengerpartot

Átadták a Görögország felé vezető autópálya utolsó – már hat éve épülő – eddig hiányzó mintegy 26 kilométeres szakaszát, amely a dél-szerbiai, sziklás Grdelica-szoroson vezet keresztül.

Magyar Nemzet
2019. 05. 20. 14:51
Tourists sunbathe on the Red Beach on the Greek island of Santorini, Greece
A Budapest–Thesszaloniki közötti távolság kilenc órára csökkent Fotó: Cathal McNaughton Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a Nyugat-Európát Görögországgal összekötő, Szerbiát észak–déli irányban átszelő autópályát, így ezentúl gyorsabban lehet eljutni a görög tengerpartra.

Az autópálya utolsó, 26,3 kilométeres szakasza a dél-szerbiai, sziklás Grdelica-szoroson keresztül vezet, megépítése hat évet vett igénybe, és mintegy 450 millió euróba, 146,3 milliárd forintba került.

Az autópálya befejezése előtt ezen az útszakaszon – főleg a nyári szezonban – gyakoriak voltak a balesetek és a dugók, a kanyargós, meredek hegyi úton ugyanis csak nagyon lassan lehetett haladni.

A hazai M5-ös autópálya Horgosnál lépi át a szerb határt, ahonnan az A1-es sztráda Belgrád és Nis érintésével visz a macedón határra.

A szerb építésügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szerb–magyar határt a szerb–észak-macedón határral összekötő úton 2018-ban 58 millió jármű haladt át, és a várakozások szerint idén ez a szám további kétmillióval növekszik.

A Budapest–Thesszaloniki közötti távolság kilenc órára csökkent
Fotó: Reuters

Szerbia déli szomszédja, Észak-Macedónia tavaly fejezte be az országot átszelő autópálya kiépítését, Görögországban azonban még nem készült el a macedón határt Thesszalonikivel összekötő 60 kilométeres autópálya-szakasz.

A Budapest–Thesszaloniki távolság 1044 kilométer, és az útvonaltervezők szerint ezt végig autópályán nagyjából kilenc óra alatt lehet teljesíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.