Ha hatékony az átoltottság, látványosan állhat helyre a gazdaság

Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó szerint középtávon az újraindítás, hosszabb távon az európai felzárkózás a legfontosabb.

Horváth Éva
2020. 11. 19. 15:59
Nagy Márton
MNB sajtótájékoztató (monetáris szigorítás) Nagy Márton Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Középtávon is tartós hatása maradhat az ingatlanbefektetések piacán a koronavírus-járvány okozta válságnak, ám az nem lesz olyan mértékű, mint a 2008–2013-as időszak visszaesése volt – állapították meg szinte egyhangúan makrogazdasági szakértők a csütörtöki Portfolio Property Investment Forum 2020 rendezvényen. A következő évre vonatkozóan általában optimisták a vélemények, ennek azonban alapfeltétele, hogy mielőbb rendelkezésre álljon a hatékony vakcina, és jövő tavaszra, nyárra széles körben megvalósuljon a népesség átoltottsága.

Nagy Márton szerint bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy a magyar gazdaságnak nagyon magas a helyreállítási képessége
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

– A kialakult gazdasági helyzetben rövid távon a gyors intézkedések, középtávon a gazdaság újraindítása, míg hosszabb távon a fenntarthatóság és az Európához való felzárkózás a legfontosabb feladat – jelentette ki Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója. Mint arra rámutatott, bár mind európai, mind világviszonylatban sok a kétség és nagy a kiszámíthatatlanság kockázata, az bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy a magyar gazdaságnak nagyon magas a helyreállítási képessége. A szakember az idei második negyedéves 13,6 százalékos gazdasági visszaesés utáni harmadik negyedéves 11,3 százalékos felpattanásra utalt, amely azt jelzi, hogy a nyári újranyitás a gazdaság jelentős részében normalizálta a helyzetet. A legtöbb szektor teljesítménye elkezdett visszatérni a korábbi szint közelébe. Igaz, csak nagyjából, hiszen az egy évvel korábbi időszakhoz képest szezonálisan és munkanaphatással igazítva még mindig 4,7 százalékos volt az elmaradás. A meglepetés azonban még így is meglehetősen kedvező, miután az elemzői várakozások általában ötszázalékos visszaeséssel számoltak.

Nagy Márton szerint

amennyiben hatékony és elég széles körű lesz a népesség átoltottsága, nagyon gyorsan és látványosan állhat helyre a hazai gazdaság teljesítőképessége.

Ennek nyomán jövőre négy-öt százalékos éves gazdasági növekedés várható, amelyet 2022-ben további felívelés követhet.

– Azt azonban látni kell, hogy a mostani recessziós időszak abban is eltér a hozzávetőleg tíz évvel ezelőtti krízisétől, hogy az akkori gazdasági-pénzügyi mélyrepülés helyett jelenleg mindenekelőtt egészségügyi válság van. Éppen ezért a kialakult helyzetet elsősorban egészségügyi oldalról kell jól kezelni, amit a kormány meg is tesz – hangsúlyozta Nagy Márton. A főtanácsadó szerint, ha minden a várakozások szerint alakul, a konszolidáció 2022-ben jöhet el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.