Hangyás csokoládé hódított a kölni expón

Nagy változások előtt áll az édesség­gyártás Európában és a világon, ezt támasztották alá a nemrég Kölnben rendezett édességexpó tapasztalatai is.

2020. 02. 16. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy változások előtt áll az édesség­gyártás Európában és a világon, ezt támasztották alá a nemrég Kölnben rendezett édességexpó tapasztalatai is. A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a kiállítók körében az üzleti várakozások optimisták voltak, de abban szinte kivétel nélkül minden gyártó egyetértett, hogy az édesipar előtt számos feladat áll. A szabályozás változásai sok országban jelenthetnek kihívást, emellett az ökológiai elvárások – mint a fenntarthatóság, a környezeti és társadalmi érdekek betartása –, valamint az egyre rövidebb innovációs ciklusok is feladják a leckét az édesipar szereplőinek.

A fogyasztói elvárások is folyamatosan változnak: egyértelműen nő például az előrecsomagolt kis, kompakt ételek iránti érdeklődés. Ezek között megtalálhatók a sütőben vagy mikróban sült ropogtatnivalók, az egyedi termesztési régiókból származó diófélék és ínyenc magvak különféle fajtái, a belőlük készült szeletek, innovatív zöldségcsipszek, zöldségsnackek, rizssnackek és más, gabona- vagy zöldségalapú harapnivalók, mint a burgonyachips új alternatívái.

Bár a kiállítás gerincét – amelyen egyébként tizennégy magyar gyártó is részt vett – továbbra is a hagyományos édességek adták, ugyanakkor a korábbinál nagyobb hangsúlyt kaptak a prémium termékek, a szokatlan ízkomponensek, valamint a természetes összetevőkre alapozott, növényi vagy rovaralapú fehérjékkel készülő rágcsálnivalók.

Az expó résztvevői megkóstolhatták például a zöld hangyákkal dúsított csokoládét, a rovarfehérje-rudakat, valamint a csokoládéval bevont szöcskesnacket is. Emellett a vegán, a vegetáriánus, kevesebb zsírt és cukrot tartalmazó termékek, valamint az igazoltan etikus körülmények között előállított édességek is kiemelt szerepet kaptak. A termékek fehérjével dúsítása is mind gyakoribb, számos édességszeletet állítanak elő magas fehérjetartalmú összetevőkből, gyakran gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kombinálva. Az állati eredetű fehérjék mellett pedig nő a különböző növényi fehérjék szerepe is. Egyre többen használják fel például a lencsét, a babot és a borsót a diófélékkel és kender-adalékanyagokkal dúsított müzliszeletekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.