Higgadtabbak a vidéki vásárlók

A budapestihez hasonló, polcokat kiürítő nagy bevásárlások vidéken nem zajlottak sehol az elmúlt időszakban, a nagyvárosi boltjainkban ugyanakkor a szokásosnál erősebb volt a forgalom a hétvégén – mondta a Magyar Nemzetnek szombat este a több mint 1200 vállalkozást képviselő ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke.

2020. 03. 15. 9:08
null
Miskolc, 2020. március 14. Vásárlók autói egy szupermarket parkolójában Miskolcon 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt elkezdõdött az alapvetõ élelmiszerek felvásárlása. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zs. Szőke Zoltán ismertette: a március 15.-i leállás előtti napon már nem csak a liszt, cukor, száraztészta, konzervek, takarítószerek iránt volt hálózat-szinten erősebb a kereslet, hanem egyes Coop-okban jelentősen nagyobb mennyiségben fogyott a friss tőkehúsokból, baromfiból is – ennek egy részét tartalékolás céljából vásárolták a családok.

Nem volt pánikszerű roham

– Kollégáim Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és környékéről jelezték a legnagyobb növekedést, ott is a nagyobb egységekben zajlottak bővebb vásárlások. Az egész vidéki rendszerünket tekintve, amely Kelet-Magyarországtól Kecskemét környékén át Baranya, Somogy, Zala és Fejér megye, Szolnok lefedettségét jelenti, elmondható, hogy az elmúlt napokban általánosan 20-25 százalékkal volt magasabb az értékesítési forgalom egy normál hétvégéhez képest. De az is tény, hogy a vidéki lakosság sokkal higgadtabban fogadta a koronavírus miatti helyzetet, nem voltak kiugró mértékű, rohamszerű fölvásárlások, ami áruhiányt okozott volna a boltokban – fogalmazott Zs. Szőke Zoltán.

Azonnal jön az áru

Ismertette, a több ezer vidéki egység közös beszerzési politika mentén hét nagy saját kereskedelmi- logisztikai központon keresztül tölti fel a kínálatát. Ezekben a központokban az informatikai rendszeren keresztül azonnal látszik, éppen hol van szükség nagyobb mennyiségre a jobban forgó termékekből, így azt az üzletek a saját rendeléseiken felül azonnal pótolni tudják a folyamatosan töltődő nagykereskedelmi raktárakból. – A mostani helyzetben, illetve az országos veszélyhelyzet időszakában jelentkező lakossági igények zavartalan kielégítése érdekében a logisztikai központjaink feloldották a szokásos rendelési korlátokat a boltok számára, így alkalmazkodnak a helyben jelentkező kereslethez – fogalmazott a vállalat elnöke.

Az alapanyagellátás kapcsán kiemelte, hogy nincsenek ellátási gondjaik, hiszen az üzletlánc kínálatának 80 százaléka magyarországi alapanyagból, itthoni gyártásból származik, az import olyan termékeket érint mint például az egzotikus gyümölcsök vagy az olajos halak.

Nem gond az új tanrend

A Coop vezetője úgy folytatta, megvizsgálták, hogy 35 ezer dolgozójukat milyen arányban érintheti, hogy hétfőtől a gyerekek nem mennek iskolába, vagyis részükre felnőtt felügyeletet kell megoldaniuk a kereskedelemben dolgozóknak is. – Meghálálja magát az a tény, hogy javarészt törzsgárda dolgozik a boltjainkban, vagyis kevésbé jellemző, hogy iskoláskorban vannak a gyermekeik. A régiós központjainkból kivétel nélkül azt jelezték, hogy az érintettség alacsony, vagyis a dolgozók munkahelyről való távolmaradása nem lesz jelentősebb hétfőtől, mint a normál éves szabadságolások időszakában – összegezte.

Az elnök jelezte azt is, hogy a nagyobb áruházakban kézfertőtlenítésre alkalmas készülékeket helyeztek ki, és arra biztatják a vásárlókat, hogy belépéskor használják azokat. Emellett több üzletben a következő napokra várják a megrendelt berendezéseket, de az alkalmazottak számára folyamatosan biztosítva van a kézfertőtlenítés lehetősége. – Nagyon-nagy mennyiségű védő- és gumikesztyűvel láttuk el a boltokat, ami elegendő lesz az egész rendszer számára, mert különösen fontos ezek használata például a húsok kezelése során, vagy az, hogy a pénztárosok is védve legyenek az esetleges fertőzések ellen – fogalmazott Zs. Szőke Zoltán. Elmondta, a 35 ezer alkalmazottból egyiküknél fordult elő korábban, hogy külföldi utazása után elővigyázatosságból önként otthon maradt, noha gyanús tünetei nem voltak és nem is betegedett le, más érintettről hálózatszinten nem tudnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.