Idén sem maradt el a viharszezon

A biztosítók által regisztrált bejelentések fele beázással kapcsolatos kár volt.

Magyar Nemzet
2020. 06. 28. 14:00
null
Pomz, 2016. mjus 30. Villmls a Pest megyei Pomznl 2016. mjus 30-n. Az orszgon nyugatrl keleti irnyba vgigvonul viharzna miatt nem emelkedett jelentsen a tzolti riasztsok szma, de a fvrosban s kilenc megyben a tovbbi heves zivatar s a felhszakads veszlye miatt elsfok figyelmeztets van rvnyben. MTI Fot: Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszályos május után idén sem maradtak el a nyár első hónapjának zivatarai, viharai, özönvízszerű esőzései. Az Allianz Hungária Zrt. eddig csaknem négyezer kárbejelentést regisztrált, és szakértői több mint háromszázhúszmillió forintra becsülik a júniusi viharos időjárás okozta káresemények összesített értékét. Az előrejelzések szerint további viharokra lehet számítani a következő hetekben, ezért nem árt felkészülni, és megfogadni a károk megelőzésére vonatkozó tanácsokat.

Fotó: MTI

Június közepén szinte az ország egész területén végigsöpört 2020 első nagy nyári vihara. A helyzet súlyát jelzi, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz rövid idő alatt több mint négyszáz hívás futott be, a viharos időjárást ugyanis a heves szél mellett hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék kísérte. Az Allianzhoz az első nagy nyári vihar után csaknem négyezer kárbejelentés érkezett, amely duplája a februári Ciara viharciklon első nagyobb hullámában feldolgozott kármennyiségnek – jelezte közleményében a biztosítótársaság. Az Allianz által regisztrált bejelentések fele beázással kapcsolatos kár volt, megközelítőleg ötödét a viharos szél okozta károk tették ki, ezek mellett pedig a felhőszakadás, a jégverés és a villámcsapás voltak a leggyakoribb károkok.

Az erős szél megtépázhatja a gondozatlan tetőszerkezetet
Fotó: MTI/Vajda János

A biztosítóknál való gyorsabb és kényelmesebb kárrendezési folyamathoz lehetőség van az online kárbejelentésre, több szolgáltatónál mobiltelefonon vagy táblagépen alkalmazható applikáció is segíthet. Az ügyfelek az élő videós kárbejelentéssel online megoszthatják a káreseményről készült felvételeket a kárszakértővel, ezzel is gyorsítva a kárrendezési folyamatot. Az alapszabály azonban most is érvényes: amennyiben a káreset bekövetkezik, minél előbb – az észleléstől számított két napon belül – meg kell tenni a kárbejelentést!


Fotó: MTI

Jó tanácsok az időjárás által okozott károk megelőzésére

- Érdemes megbízható, hiteles forrásból nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.

- Viharos időjárás esetén fokozottan érdemes ügyelni arra, hogy a nyílászárók zárva legyenek.

- Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdítható tárgyat rögzíteni vagy szélvédett helyre rakni.

- Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek vizsgálata. Ezzel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

- Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból, mert ezzel védekezhetünk a villámcsapás okozta, túlfeszültségből eredő károk ellen.

- Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről. Fontos, hogy figyelembe vegyük a közterületről bezúduló vizet is.

- Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba vagy fedett helyre vinni, amennyiben ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.

- Idejében gondoskodjon a tulajdonos a szabadban lévő állatok, mezőgazdasági növényzet szükséges védelméről és a munkagépek fedett helyen történő tárolásáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.