Javítottuk az innovációs pontszámunkat

Az idén sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 12:48
rák
2021.06.09. Budapest Leírás:Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban címmel tartottak sajtóeseményt a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézeben. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk megőrizte huszonkettedik helyét, ám a tavalyi 73-as értékről 76-ra javította összesített mutatóját az évente megjelenő Európai Innovációs Eredménytábla (European Innovation Scoreboard, EIS) rangsorán. Az uniós szintű elemzés összehasonlító értékelést ad a tagállamok kutatás-fejlesztési és innovációs helyzetéről.

A közelmúltban közzétett jelentés szerint

Magyarország a 2014-es bázisévhez képest a vizsgált tizenkét dimenzióból kilencben teljesít jobban.

A legjelentősebb előremozdulást, korábbi értékét közel megkétszerezve a pénzügyek és támogatások dimenzió mutatta. Az elemzés kiemelkedő mértékű előrelépést rögzít a kapcsolódások dimenzióban, hazánk legfontosabb erősségeinek egyikeként azonosítja be a digitalizációt, különösen a szélessávúinternet-lefedettséget.

A csúcstechnológiai innovációk exportja bővült
Fotó: Éberling András

A magyar mutató a tavalyi hárompontos növekedés után emelkedett újabb három ponttal 76-ra, a bázisév 2014 óta nem tapasztalt szintre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) létrejötte elsőként a 2019-es adatokban éreztethette hatását, azóta a növekedés töretlen.

A legutóbbi három összegzésben tetten érhető erőteljes teljesítményjavulás elsősorban

  • a külföldi doktoranduszok számának,
  • az üzleti kutatás-fejlesztés és innovációhoz nyújtott kormányzati támogatásoknak
  • és a közép- és csúcstechnológiai termékek exportjának kimutatható bővülése okozta.
  • Az ITM a magyar, high-tech és zöldgazdaság kialakításán, az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kiépítésén, a hazai felsőoktatás versenyképességének megerősítésén dolgozik. – A kormány folyamatosan emeli a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összegét, amely meghaladta a hétszázmilliárd forintot. A minden eddigit felülmúló forrásmennyiség jócskán több mint kétszerese a 2010-es költéseknek – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy

    2021-ben sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon.

    A tavalyi Globális Innovációs Index szerint az Európában huszonkettedik Magyarország világméretű összevetésben 131 ország közül a harmincötödik helyen áll. Az elmúlt években elvégzett munka első eredményei már látszanak a miniszter szerint, aki úgy véli, hogy a hosszabb távú haszon egyre inkább megmutatkozik majd a nemzetközi rangsorokban is.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.