Júliustól hanggenerátorral jönnek az elektromos autók

Egy európai uniós rendelet szerint kizárólag hangkibocsátó eszközzel felszerelve lehet forgalomba hozni az elektromos autókat július elsejétől. Ennek az a célja, hogy a jövőben könnyebb legyen a ma még szinte zajtalan járművek észlelése.

Magyar Nemzet
2019. 06. 30. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliustól elsejétől új típusjóváhagyási számú hibrid és elektromos autókat kizárólag akkor lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamai­ban, ha van hanggenerátoruk. A járműveknek 20 kilométer per órás sebességig fehér zajt kell kibocsátaniuk annak érdekében, hogy a gyalogosok, különösen a gyengén látók és a vakok, valamint a kerékpárosok könnyebben észlelhessék azokat.

Az Európai Parlament még 2014 tavaszán fogadta el és adta ki az erről szóló rendeletet, amely szabályozza az érintett autók forgalmazását – hívja fel a figyelmet az EY.

– A hangkibocsátó eszközök beszerelése alapvetően változtatja meg az elektromos autók megítélését. Halk működésük balesetveszélyt jelenthet, a módosítás révén viszont ezeknek a járműveknek a népszerűsége és piaca még tovább növekedhet. Erre nemcsak az autógyáraknak, hanem a forgalmazóknak és a szervizhálózatoknak is fel kell készülniük – hangsúlyozta Demeter Ákos, az EY tanácsadási üzletágának partnere.

A Nemzeti Közművek 86 nyilvános e-kutat üzemeltet

A magyarok közel kétharmada szívesen váltana elektromos vagy tölthető hibrid autóra egy kedvező ajánlat esetén – derült ki az EY megbízásából az Ipsos Zrt. által 500 hazai autóvezető körében készült friss felmérésből. Majdnem minden tizedik válaszadó a költségektől függetlenül is azt tervezi, hogy ilyen típusú gépjárművet vesz a jövőben. A megkérdezetteket jelenleg leginkább a vásárlási ár (40 százalék) és az egy töltéssel megtehető túl rövid távolság (28 százalék) tántorítja el a váltástól. Az önvezető autókkal kapcsolatban már nem ennyire elfogadóak a magyar autósok.

A felmérésben részt vevők harmada biztos benne, hogy 15 éven belül elterjednek ezek a járművek, de többségük soha nem gondolkodna el ilyen autó vásárlásán.

Villámtöltők a főutaknál

Az e-autósok most már a főutak és autópályák mentén is fel tudják tölteni árammal a járműveiket, az NKM Mobilitás Kft. ugyanis kiépítette az országot lefedő hálózatot. A Mobiliti ügyfelei a tizenkét Decathlon-parkolóban már telepített töltőkkel együtt összesen 86 nyilvános töltőn és 177 darab nyilvános töltési ponton tudják igénybe venni a szolgáltatást. Ezek közül 16 villámtöltő található a főbb útvonalak mentén. Az ötven kW-os Mobiliti villámtöltő elérhetősége nagy mérföldkő az ország e-autós átjárhatóságának szempontjából. Az autópályák lehajtói közelében telepített új berendezések minden e-autós által használhatók, amelyekkel a teljes feltöltöttség akár húsz perc alatt elérhető. Ez könnyebbséget jelent, hiszen egy hosszabb úton nem kell beautózni a városokba a töltésért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.