Kormányzati támogatással vetnek véget a műanyagoknak

A zöld gazdaság öt területén, köztük az egyszer használatos műanyagok kiváltásán tevékenykedő vállalatokat támogat a kormány 3,85 milliárd forintos keretösszegű pályázattal, a program egyeztetése hétfőn kezdődik.

2020. 05. 22. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány azon szándéka nem változott, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat, de ennél nagyobbak az ambícióink, hiszen ennél sokkal többre vállalkoztunk a Klíma- és természetvédelmi akciótervben. Valamint a Gazdaságvédelmi akciótervben is többre vállalkoztunk annál, hogy legalább annyi munkahelyet teremtünk, mint amennyit tönkretesz a járvány. Ezt a kettőt összehangoltuk, amelynek eredményeként megszületett a Zöld nemzeti bajnokok koncepció, amelynek a társadalmi egyeztetése hétfőn indul – jelentette be online sajtótájékoztatón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A szakpolitikus kifejtette, hogy a program keretében olyan termelőkapacitások fejlődhetnek Magyarországon, amelyek a bemeneti oldalt képviselik a zöld gazdaságban. Öt területen várják a kis- és középvállalkozások jelentkezését: energiahatékonyság területén tevékenykedők, az egyszer használatos műanyagok kiváltására kapacitásokat fejlesztők, a vízfelhasználás hatékonyságának növelésére kapacitásokat bővítők, de támogatni kívánja a kormány az elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártókat, valamint a másodlagos alapanyag, vagyis a hulladék hasznosítására specializálódott vállalkozásokat.

Az első pályázati körben 3,85 milliárd forint a támogatási keret, de ez az igényekhez igazodva bővül majd, rövid időn belül akár a kétszeresére, háromszorosára. Pályázni előminősítést követően lehet majd, erre várhatóan június közepétől lehet jelentkezni. Átlagosan ötven százalékos intenzitással, cégenként 20 és 100 millió forint közötti összeg nyerhető majd el támogatásként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.