Magyarország az OECD legnagyobb adócsökkentője

Tavaly Magyarországon 35,8 százalékra csökkent az adóterhelés mértéke – áll a nemzetközi tanulmányban.

Magyar Nemzet
2020. 12. 06. 8:36
A nemzetközi szervezet párizsi központja: stratégiát írnak a kkv-knak
Fotó: Europress
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD 37 országa közül Magyarországon volt a legnagyobb mértékű az adóteher-csökkentés tavaly, 1,7 százalékos – tájékoztatta az MTI-t Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a Magyarország az OECD legnagyobb adócsökkentője – versenyelőnyt is jelentő – cím az OECD e héten megjelent Revenue Statistics című kiadványában szerepel.

– A kormány adócsökkentési politikája révén Magyarország az adócsökkentés mintaállamává vált – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy nemcsak az OECD tanulmánya szerint elismerésre méltó a magyar eredmény, hanem az Európai Unió más tagállamaival összehasonlítva is.

– Magyarországon volt a legnagyobb mértékű adóteher-csökkentés 2017-ben, a 2018-as mérsékléssel pedig ezüstérmes lett az ország. Magyarországnak köszönhető a tavalyi trendfordulás a nemzetközi adóterhelésben is, a 2008-as válság óta ugyanis 2019-ben fordult elő először, hogy az adóbevétel GDP-hez viszonyított aránya csökkent az OECD-tagállamokban. Ez az arány korábban évről évre folyamatosan nőtt, és csak tavaly fordult meg az adóemelkedési trend – magyarázta az államtitkár. 2019-ben azért mérséklődött nemzetközi szinten átlagosan 0,1 százalékponttal az adóterhelés, mert Magyarország nagymértékű adócsökkentést hajtott végre – szögezte le Tállai András.

– Magyarország a 2018-as 0,8 százalékpontos GDP-arányos adóbevétel-csökkenést 2019-re csaknem megduplázta, és tavaly az 1,7 százalékpontos csökkentéssel a legjobb eredményt érte el az OECD adómérséklési versenyében – mondta az államtitkár.

Az OECD költségvetési bevételeket elemző kiadványának adatai szerint tavaly Magyarországon 35,8 százalékra csökkent az adóterhelés mértéke.

– Adóügyekben jelentős eredményeket értünk el – hangsúlyozta Tállai András, hozzátéve, hogy 2010 óta folyamatosan csökkennek a munkát, a vállalkozásokat és a családokat terhelő elvonások.

Felidézte, hogy a társasági adó 9 százalékos mértéke a legalacsonyabb az Európai Unióban, a személyi jövedelemadó csekély – 15 százalékos – mértékével Magyarország bronzérmes, és 2017-től kezdetét vette a munkáltatói adó mérséklése is, amely 2016-ban még 27 százalék volt, jelenleg pedig már csak 15,5 százalék.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a kormány adócsökkentési politikája a koronavírus-válságban is folytatódik, csak eddig mintegy 400 milliárd forintnyi közteherről mondott le a vállalkozások és a lakosság javára az állam.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.