Már augusztus 20-ra is telítődnek a szálláshelyek

A pünkösdi hosszú hétvége a negyedik extra üdülési lehetőség ebben az évben, amelynek kapcsán a Szállás.hu összesítette az eddig beérkezett előfoglalási adatokat.

Magyar Nemzet
2019. 05. 31. 13:30
null
Csak az időjárás szegheti kedvét idén a fürdőzőknek Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pünkösdi hosszú hétvége a negyedik extra üdülési lehetőség ebben az évben, amelynek kapcsán a Szállás.hu összesítette az eddig beérkezett előfoglalási adatokat. Eszerint a jövő hétvégén mintegy 32 százalékkal nő a forgalom a tavalyi év pünkösdi időszakához képest, a legtöbben Gyula, Siófok és Eger szálláshelyeit választják. A foglalások 27,4 százaléka apartmanba, 23,4 százaléka vendégházba és 15,7 százaléka panzióba szól.

A magyarok szállásra átlagosan 46 ezer forintot szánnak az ünnepi hétvégén, és sokan terveznek Szép-kártyával fizetni, előzetesen az utazást tervező turisták 14 százaléka jelölte meg ezt a fizetési módot – esetükben a foglalás átlagértéke jóval magasabb, 86 ezer forint. Az adatbázis alapján a Szép-kártyások jellemzően hosszabb kikapcsolódást választanak – jelezte Keresztes Nóra, a Szállás.hu marketingmenedzsere.

Csak az időjárás szegheti kedvét idén a fürdőzőknek
Fotó: Éberling András

A legnépszerűbb belföldi úti célok között Szeged, Hajdúszoboszló, Balatonfüred és a főváros található, a top 10-ben Sopron, Nyíregyháza és Keszthely is szerepel. Megyénkénti bontásban pünkösdkor Heves, Veszprém és Somogy megye számíthat erős vendégforgalomra.

A következő, augusztus 20-i hosszú hétvégére is fogynak már a szabad helyek a szállásokon – hívta fel a figyelmet Keresztes Nóra, megjegyezve: Hajdúszoboszló, Szeged, Siófok, Eger és Debrecen bizonyul a legnépszerűbbnek az államalapítás ünnepén. Nyár végén Gyula, Nyíregyháza, Budapest, Balatonfüred és Pécs is jelentős vendégforgalomra számíthat.

A Szállás.hu azt is felmérte: ötből négy magyar tervez balatoni nyaralást idén nyáron, amelyre átlagosan 110 ezer forintot szánnak a Szállás.hu adatai szerint. Az idei nyaralási szezonban a legforgalmasabb időszak várhatóan július 15–28. között lesz, a legtelítettebb nap július 21. Az előfoglalások alapján számos szálláshely már most 70-80 százalékos telítettségű nyárra, Siófok, Balatonfüred és Hévíz szálláshelyei között pedig már most is nehéz elérhetőt találni.

Ismét a legjobbak lehetünk

Jövőre Hévíz is a legjobb euró­pai desztinációk sorába kerülhet: a fürdővárost beválasztották a jövő évi European Best Destination esélyesei közé. Ezzel olyan világvárosokkal került a ringbe, mint Róma, Amszterdam, Nagyszeben, Athén, Milánó, London, Prága, Bécs, Valencia, Párizs, Brüsszel, Krakkó. Szavazni 2020. január 15. és február 5. között lehet majd.

– Amit Hévíz kínál, az nem hasonlítható össze más városok repertoárjával. Hévízt azért válogattuk be a jövő évi verseny jelöltjei közé, mert úgy hisszük, hogy azok az utazók, akik ellátogatnak a városba, majdnem akkora, sőt akár nagyobb élményben is részesülhetnek itt, mint bármelyik nagyobb euró­pai fővárosban – mondta Maximilien Lejeune, a European Best Destination díj kreatív igazgatója. Emlékezetes, az idén Budapestet választotta a legjobb európai úti céllá a nemzetközi utazóközönség.

Drágulnak a strandok

A fizetős és ingyenes strandok legkésőbb pünkösdkor nyitnak a Balatonnál, egy részük már most is fogad látogatókat. A büfék többsége azonban még zárva van, a legtöbb helyen a strandok személyzete sem állt még munkába. A balatoni strandjegyárak a fürdőzőhely komfortjától függően 500 és 1500 forint között mozognak. Keszthely városi strandján 950, a népszerű Libáson vagy a Helikonon 600 forint lesz a belépő, a füredi Kisfaludyn az előszezoni 800, az Esterházyn 1250 forint. Érdeklődésünkre az önkormányzati strandfenntartó cégnél úgy fogalmaztak: tekintettel a ráfordítások, a bérek és a beszállítói költségek emelkedésére – és mert jelentősen drágította szolgáltatását a vízi mentőszolgálat is –, a két strand belépődíjának megállapítása reális. Siófok exkluzív nagy strandján nem drágultak a jegyek, a felnőttek belépője főszezonban 1000 forint, a diák- és a nyugdíjasjegy ennek fele. A hét végi felnőttjegy előszezonban 2000, főszezonban 3500, egy egész heti családi jegy 16 500 forintba kerül. Strandfoci- és strandröplabdapálya, streetball, vízi csúszda, úszómedence, vízisízési lehetőség, teniszpálya várja a vendégeket a Füred Kemping és Üdülőfalu Széchenyi-strandján. Az 1500 forintos jegyár arányban van a strand szolgáltatásaival – érvelt a magas belépőjegy mellett a strand vezetője, és megjegyezte: az ár évek óta változatlan. (G. J. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.