Március 20-tól előjegyezhető az elektromos Dacia-modell

Március 20-tól előjegyezhető a szeptembertől piacra kerülő új Dacia-modell, a Spring, a Renault-csoporthoz tartozó cég első elektromos autója. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a román autógyártó 18 ezer eurós (6,5 millió forintos), verhetetlen áron kínálja majd a Comfort Plus modellt. 

2021. 03. 16. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dacia Springet 33 kilowattos, 45 lóerős villanymotor hajtja, amelynek forrása egy 26,8 kilowattórás, akár a 220 voltos házi csatlakozóról, fali töltőről (Wall Box) is táplálható akkumulátortelep. A WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure – Könnyű Gépjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárása) menetciklus szerint a jármű 230 kilométeres autonómiával rendelkezik, a WLTP City szerint ez 305 kilométer, ami azonban csak a jóváhagyott ciklus városi részét foglalja magába. Az elektromos kisautó alapfelszereltségéhez több biztonsági felszerelés is tartozik, szériatartozék a sebességkorlátozó, ABS, ESP, elektronikus fékerőelosztó, hat légzsák, vészhívás (SOS gomb), automatikus fényszórók és automatikus vészfékrendszer is. Kezdetben fehér, kék és ezüst színben jelenik meg az utakon a kisautó, a későbbiekben a vörössel szélesítik a kínálatot. A járműre százezer kilométer a gyári garancia, az akkumulátorra pedig nyolc év vagy 120 ezer kilométer. A tervek szerint a második fázisban 16 800 eurós áron megnyitják az előjegyzést a Comfort felszereltségű verzióra is, flottavásárlásra is hasonló áron kínálnak autókat.

A Dacia Spring megvásárlásához a Roncsautó Plusz-program is igénybe vehető. A program jókorát lendített a környezetkímélő autók értékesítésén, a legutóbbi békeévben, 2019-ben például csaknem ötven százalékkal nőttek az előadások a 2018-as esztendőhöz képest.

Aki új elektromos autót vásárol, a 6500 lejes (1350 euró) selejtezési díj mellett további 45 000 lejes (9280 euró) ökoértékjegyre jogosult, de a plug-in hibrid járművek esetében is húszezer lejes (4125 euró) ösztönzés járt.

A 2021-es év is látványos, pozitív irányú elmozdulással kezdődött a környezetkímélő járművek piacán: az eladott új gépjárművek számához viszonyítva idén januárban 14,3 százalékra nőtt az arány a tavalyi 5,4 százalékos évkezdéshez, illetve a 2020. decemberi 9,8 százalékhoz képest. A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai alapján mindez 847 autót jelentett, közülük 584 darab full hibrid meghajtású gépkocsi volt, 98 plug-in hibrid, valamint 165 tisztán elektronikus autó talált gazdára.

A hibridautók romániai piacát a Toyota vezeti 501 eladott járművel, a Hyundai következik 49 darabbal. A plug-in hibrid autók közül januárban a BMW modelljeiből adtak el a legtöbbet, 21 darabot.

Az autós trendet erősíti az is, hogy nemrég Teslounge néven megnyílt a világ legnépszerűbb elektromos személyautóit kínáló első romániai bemutatóterem is. A nem márkaképviseletnek számító cég egy Tesla-rajongó üzletember tulajdona, aki 2019-ben Budapesten nyitott bemutatótermet hasonló néven, annak sikerén felbuzdulva vágott bele a bukaresti kalandba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.