Bizakodhatnak a görögdinnyések

Az időjárás a korábbiaknál is nagyobb kihívás elé állította idén a görögdinnye-termelőket, a gazdák ennek ellenére jó-közepes termésben bíznak. A vásárlók már elvétve találkozhatnak magyar görögdinnyével, a szezon azonban csak a jövő hét végén kezdődik meg, amikor a szabadföldi dinnye is megjelenik a kínálatban.

2020. 07. 04. 8:30
null
Július közepétől már akár szeptember közepéig is beszerezhető a jó minőségű dinnye Fotó: Bach Máté

Az időjárás a korábbiaknál is nagyobb kihívás elé állította idén a görögdinnye-termelőket, a gazdák ennek ellenére jó-közepes termésben bíznak. A vásárlók már elvétve találkozhatnak magyar görögdinnyével, a szezon azonban csak a jövő hét végén kezdődik meg, amikor a szabadföldi dinnye is megjelenik a kínálatban.

Bár már néhány hete kapható a magyar sárgadinnye és egy-két napja az első magyar görögdinnyékkel is találkozhattak a vásárlók a piacokon, az idény csak július első felében kezdődik igazán. Ekkor ugyanis a fóliás sárgadinnye és az üvegházi görögdinnye után a szabadföldi termény is megérkezik a kereskedőkhöz. A nagyobb mennyiség, amely már az üzletláncok és az exportpiacok igényeit is ki tudja elégíteni, július 10. és 15. között jelenhet meg.

Az idén az időjárás különösen nagy kihívások elé állította a termelőket. Gö­cző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke lapunknak elmondta: a korai ültetést sokan nem tudták megvalósítani, a gazdálkodók az éjszakai hidegek miatt csak április 10. környékén tudták megkezdeni a munkálatokat. Ezt követően több alkalommal is országos faggyal kellett szembesülniük a gazdáknak, ami komoly károkat okozott az ültetvényekben. A legtöbb helyen újraültetéssel próbálták megmenteni a helyzetet.

– Ezek a növények nyilván később teremnek majd, de így is jelentős bevételkieséstől óvják meg a termelőket – fogalmazott Göcző Mátyás. A szakember szerint mennyiségben jó-közepes termésre számítanak. A korai hideg idő után is hűvösek voltak az éjszakák, amit nem jól viseltek a növények, amikor pedig már kedvezőbb volt a hőmérséklet, akkor a mindennapos nyári zivatarok és özönvízszerű esőzések okoztak gondot. Emiatt is biztosan lesz kiesés. A legnagyobb kár az elmúlt években nagyon népszerű magszegény, illetve mag nélküli fajtáknál látható; a magvas görögdinnyék ellenállóbbak az időjárás hatásainak.

Július közepén már az áruházláncokba is kerül a magyar terményből
Fotó: Bach Máté

A piacra minden bizonnyal hatással lesz a koronavírus-járvány. Az olasz és a spanyol termelők sok esetben nem tudták elvégezni a fontosabb munkafolyamatokat, a vendégmunkások hiá­nya jelentős fennakadásokat okozott. Göcző Mátyás szerint Európa-szerte csökkenéssel számolnak idén a görögdinnye-ágazat szereplői, ami minden bizonnyal a magyar áru iránti keresletre és az árakra is hatással lesz. A hazai fogyasztást nagyban befolyásolhatja, hogy a tavaszi fagyok miatt a megszokottnál jóval kevesebb gyümölcs kapható. – A görögdinnye jó eséllyel helyettesítő termék lehet az idén. Remélhetőleg sokan választják majd a kiváló minőségű és megfizethető magyar dinnyét – fogalmazott a szervezet társelnöke. Az árakat sok más tényező mellett az idén is a kereslet-kínálat alakítja majd. Ha meleg nyarunk lesz és magasabb lesz a kereslet, akkor az árak is a vásárlóknak kedveznek majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.