Minden tizedik fagylaltossal baj van

Nem árt az óvatosság, ha valaki fagylaltot szeretne enni, a nyári szezonális ellenőrzések alkalmával ugyanis minden tizedik fagylaltkészítő, illetve -forgalmazó helyen találtak valamilyen hiányosságot a szakemberek, tíz esetben ráadásul fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a kínált árut. Az élelmiszer-biztonsági hatóság lapunkat arról tájékoztatta, hogy összességében javult a helyzet, a különböző fesztiválokra kitelepült vendéglátósok, mozgóboltok többsége szakszerűen üzemelt, ezért ritkábban és kisebb összegben kellett büntetést kiróniuk.

2019. 08. 15. 9:27
null
Kiemelt figyelemben részesülnek az édességárusok nyáron Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019. évi nyári szezonális ellenőrzés első időszakában 119 esetben szabott ki valamilyen bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), összesen 9,3 millió forint értékben. Ez mind az esetek számát, mind a bírság összegét tekintve javulást jelent az előző évekhez viszonyítva – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a hatóság.

A Magyarország-szerte gombamód szaporodó fesztiválok, kulturális és zenei programokat nyújtó rendezvények mellett egyre több eseményt szerveznek egy-egy jellegzetes étel köré. Ezeket a rendezvényeket kiemelten figyeli a Nébih, s noha ezek az elmúlt években szerencsére élelmiszer-biztonsági szempontból is sokat javultak, az óvatosság továbbra sem árt. A hatóság összegzése szerint az eddig lezajlott nagy fesztiválokon a vendéglátók többsége megfelelő higiénés körülmények között üzemelt. Néhány helyszínen azonban hiá­nyos volt a dolgozók személyi higiénés és egészségügyi alkalmassága, az ivóvízellátás biztosításában és a készétel kezelésében problémák adódtak. Ez utóbbi a fesztiválokon jelen lévő vendéglátósok mintegy négy százalékánál jelentett gondot.

Az ellenőrök csupán egyetlen esetben találkoztak súlyos higiéniai problémával. Egy nagyobb fesztiválra kitelepülő vendéglátónál a létesítmény környezete nem volt rendezett és tisztán tartott, a mozgóbolt padozata és a munkafelületek is erősen szennyezettek voltak, ráadásul a keletkezett hulladék kezelése veszélyt jelentett az elkészült ételekre. A szóban forgó büfének megtiltották a további működést. Ettől az esettől eltekintve azonban a Nébih szerint a vállalkozások általában felkészültek, az ételkészítő és kiszolgáló helyek felszereltsége összhangban van az ételkínálattal.

Kiemelt figyelemben részesülnek az édességárusok nyáron
Fotó: Bach Máté

A fesztiválok mellett a fagylaltozók is kiemelt forgalmat bonyolítanak nyaranta. A nem megfelelő higiénia és az étel tárolása esetükben komoly probléma forrása lehet. Megbetegedésekhez vezethet, ha lejárt alapanyagot használnak fel, ha visszafagyasztják a megolvadt fagylaltot vagy túltárolják azt. A fagylalt árusítás közben is szennyeződhet, ezért is fontos a személyi tisztaság betartása. A Nébih az idén eddig mintegy 147 fagylaltkészítő és -forgalmazó helyen vizsgálódott. A nyári kiemelt ellenőrzés első szakaszának tapasztalatai szerint a vizsgált fagylaltozók csaknem tíz százalékánál tártak fel valamilyen hibát a szakemberek. Tíz alkalommal fogyasztásra alkalmatlan édességet találtak az ellenőrök, a szóban forgó tételeket azonnal kivonták a forgalomból. Emellett nyolcszor figyelmeztettek, öt alkalommal bírságot szabtak ki a hatóság munkatársai a nem megfelelő készítési és forgalmazási körülmények miatt, egy esetben pedig a tevékenységet is korlátozniuk kellett. A kirótt szankciók össz­értéke 290 ezer forint.

A Nébih tájékoztatása szerint a nyári szezonális ellenőrzés eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy az előző évekkel összehasonlítva gyakrabban volt gond a higiéniai feltételekkel és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével. A hűtési lánc fenntartásával viszont idén eddig kevesebb probléma adódott. Az élelmiszerek ellenőrzésének eredménye alapján idén az első időszakban emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulási aránya az előző évekhez hasonló volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.