Nő a zöldáram-kapacitásunk

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatását szolgáló rendszer, a metár 2017. ja­nuár 1-jével lépett életbe.

2020. 02. 15. 14:14
null
A tendenciák alapján a legtöbb forrás a szolárpanelekre jut Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előttünk álló években négyszáznál is több megújuló energia alapú beruházás valósulhat meg csak a már kiosztott pályázati támogatások összesítése alapján – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH). A hazai zöldáramtermelés kapacitására nézve ez megközelítőleg 230 megawatt (MW) növekedést jelent. A trendeket figyelembe véve ennek legnagyobb részét a nap energiáját hasznosító beruházások tehetik majd ki. A megújulók a teljes energiahordozó-felhasználás 9,3 százalékát adták 2019-ben.

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatását szolgáló rendszer, a metár 2017. ja­nuár 1-jével lépett életbe. Az új pályázati konstrukcióval az volt a cél, hogy fokozatosan kiszorítsa a kötelező átvételi rendszert (kát), amelyben a termelők a piaci alapú megtérülésükre való tekintet nélkül, garantált áron értékesíthették az áramot a rendszerirányítónak. Ettől az évtől már kizárólag tenderen nyerhető el metártámogatás az új beruházásokra. A MEKH szeptember 2-án írt ki első alkalommal pályázatot egymilliárd forint kerettel. Két kategóriában lehetett pályázni: a 0,3 és egy MW közötti, valamint az egy és húsz MW közötti beruházásokkal. Kitétel volt, hogy legfeljebb 26,08 forintos kilowattóránkénti árat jelöljenek meg a pályázók a támogatási igényben.

Kategóriákra bontva is közölte az adatokat a hatóság. Eszerint a 2017 és 2019 közötti támogatási keretből a metár kötelező átvételi típusú támogatásban 339 támogató határozatot adott ki a kérelmezőknek, összesen 161 MW kapacitásra. Az egy MW alatti, pályázat nélküli zöld prémium támogatási kategóriában a hivatal 76 jogosultságot adott ki 66 MW kapacitásra.

A tendenciák alapján a legtöbb forrás a szolárpanelekre jut
Fotó: Teknős Miklós

Eközben a napokban könnyítettek a Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című, európai uniós forrásokat felhasználó pályázat feltételein. A tavaly júniusban indult, 500 és 1500 W közötti névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítéséhez 1–3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető – írta a Portfólió. Az eddig benyújtott 1732 támogatási igény 4,3 milliárd forintot tesz ki, a keret azonban 23,92 milliárdos.

Érkezik az azeri gáz

Azerbajdzsánból is érkezhet évente egy-két milliárd köbméter földgáz Magyarországra 2023-tól – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: vége felé közeledik a déli gázfolyosó építése, a Kaszpi-országban folyamatosan növelik a kitermelést, amely hamarosan meghaladja az évi 45 milliárd köbmétert – mondta a miniszter az MTI szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.