Nyári menetrendre vált a MÁV

Magyar Nemzet
2020. 06. 14. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy minden nyári turisztikai időszakban, a nyaralók igényeihez igazodva szezonális menetrendet vezet be a MÁV-Start, és emeli a szolgáltatások színvonalát. Eszerint június 20. és augusztus 30. a korábbi évekhez képest még több térségből biztosítanak közvetlen kapcsolatot a Balatonhoz, a menetrendszerűség növelése érdekében pedig módosították a járatok indulási, érkezési idejét.

A balatoni járatok minden korábbinál több, 51 InterCity-kocsival közlekednek majd, és a magas szintű fedélzeti szolgáltatás érdekében idén is étkezőkocsikat kapcsolnak a balatoni expresszvonatokhoz.

fő a biztonság

Mindennél fontosabb a biztonság: a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi turizmust erősítő, Utazz velünk biztonságban elnevezésű kampányához a vasúttársaság is csatlakozott. Az utasok biztonságérzetének növelése érdekében a megfelelő védőtávolság betartása céljából a balatoni vonatokon az értékesíthető helyek számát korlátozták. A vonatokon továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása.

A nyárra vonatkozó elsődleges célkitűzés, hogy az utazók a járványhelyzetnek megfelelően biztonságban jussanak el a Balatonhoz – közölte a MÁV-Start, amely ebben az évben a korábbiaknál is jobb menetrendi kapcsolatot biztosít egyes térségeknek a magyar tengerhez, és azt ígéri, hogy pontosabbak lesznek a vonatok.

Jegykezelés rendőrök jelenlétében a Budapest–Vác vonalon
MTI Fotó: Kovács Attila

Menetrendi fejlesztések

  • A Siófoki FLIRT nevű sebesvonatok megállási rendje változik a kisebb dél-balatoni települések kiszolgálásának javításáért, a vonatok Budapesten a Déli helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, ezáltal Pestről és a keleti agglomeráció felől jobb eljutást biztosítva a Balatonhoz. A vonat új neve Jégmadár sebesvonat lesz.
  • Az északi parti Tekergő gyorsvonatok a Déli pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak, ezzel a dél-pesti régiónak jobb balatoni kapcsolatot biztosítanak.
  • Az Ezüstpart expresszvonat Miskolc helyett Sátoraljaújhelyről közlekedik a Balatonra a villamosításnak köszönhetően, ezáltal Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települése közvetlen balatoni kapcsolatot kap.
  • A Szolnok és Fonyód közötti hétvégi vonat az idei évtől Napfürdő néven, sűrűbb megállási renddel közlekedik, ezáltal a dél-keleti agglomeráció lakossága is közvetlen juthat Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz. A Napfürdő vonatok a tavalyihoz képest: Cegléd és Monor mellett Albertirsa, Üllő, Vecsés állomásokon is megállnak.
  • A Győr és Balatonszentgyörgy között decemberben elindított kétóránként közlekedő InterRégió vonatok a korábbinál gyorsabb, sűrűbb és komfortosabb eljutást biztosítanak Nyugat-Magyarországról. Az InterRégió viszonylaton korszerű és légkondicionált Desiro motorvonatok közlekednek.
  • A menetrendszerűség várhatóan javulni fog a déli parton, mert Lepsény és Szántód-Kőröshegy között a pályasebességet 2019 őszén egyes szakaszokon 100-ról 120 km/h-ra emelték.
  • A Bagolyvonatokat idén nyáron is közlekedteti a vasúttársaság.
  •  

    Elővételben

    Az utasoknak előre tervezve, időben, akár több nappal előbb érdemes megvenni a jegyet különösen a hétvégi csúcsforgalmi időszakokra. A vasúttársaság továbbra is hangsúlyosan kéri az utasokat, hogy a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor a MÁV-applikációt és az e-vonatjegy megváltását részesítsék előnyben.

    Új termék a Balaton 24 és Balaton 72 elnevezésű jegy, illetve ennek 26 év alattiaknak szóló változatai. A 24 illetve 72 órás érvényességű, napijegy jellegű termék korlátlan számú utazásra jogosít fel a Balaton körül, a Tapolca–Sümeg szakaszon és a balatonfenyvesi kisvasúton. A 24 órás verzió 990, a 26 éven aluliaknak 660, a 72 órás 2490, 26 évnél fiatalabbaknak 1650 forintba kerül. Ezekkel a jegyekkel felkereshetők bizonyos tóparti turisztikai látványosságok is, amely hozzájárul a belföldi turizmus fejlődéséhez, valamint lehetővé teszi a jegyvásárlásból eredő kontaktusok számának csökkentését. A Parti, Katica és Tekergő vonatokon Székesfehérvártól, a többi vonaton a kijelölt kocsikban az első balatoni megállási helytől felármentesen (pótjegy váltása nélkül) lehet utazni a szabadon maradt helyeken a Balaton partja mentén.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.