Oltásokkal kel életre a gazdaság

Május negyedikén kerül az Országgyűlés elé a 2022-es költségvetés, amely a gazdaság újraindítását célozza meg. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő jelezte: már az idén kedvezőbb eredményt mutathat a gazdaság teljesítménye, de sok minden függ a járványtól. Az azonban látszik, hogy ahol gyorsan haladnak az oltással, ott hamarabb lehet nyitni. Ez pedig egyértelműen lendületet ad a növekedésnek.

2021. 05. 01. 6:50
Bars And Restaurants Reopen As Lockdown Restrictions Ease In London
A brit GDP szárnyalhat az idén, ez a magas átoltottsági aránynak és a lazításoknak köszönhető Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május negyedikén nyújtja be a kormány a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A Pénzügyminisztérium a jövő évit az újraindítás büdzséjének nevezte el, a cél ugyanis az, hogy a magyar gazdaság visszaálljon a járvány előtt látott növekedési pályára. A tervezet a következő évre 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A javaslat hiánycélként 5,9 százalékot jelöl meg. Az indoklás szerint azért nem kisebbet, mert a deficit mérséklésénél a fokozatosság az irányelv, mégpedig azért, hogy legyen kellő mozgástér a gazdaság újraindításához, a családok, a vállalkozások és a beruházások támogatásához.

– Bízunk abban, hogy a jövő év már nyugodtabb lesz, mint az idei és a tavalyi. Ez azonban a járványtól függ – mondta a Magyar Nemzetnek Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: a vírushelyzet továbbra is meghatározó, ezzel együtt a gazdaság teljesítménye már ebben az évben is kedvezőbben alakulhat.

– Látjuk azt is, hogy a kormány jövőre is magas ­hiánnyal kalkulál, amelyre a Költségvetési Tanács és a Magyar Nemzeti Bank is felhívta a figyelmet. Ennek fényében reméljük, hogy készül majd egy alacsonyabb ­hiány mellett tervezett költségvetési pálya is – magyarázta a szakértő.

Regős Gábor szerint a jövő évi növekedésnél meghatározók lesznek a bázishatások is, az idei első negyedévben ugyanis vélhetően még nem volt erőteljes a gazdaság teljesítménye. Az újraindítást szintén támogatják majd az uniós pályázati pénzek – fogalmazott az elemző.

A brit GDP szárnyalhat az idén, ez a magas átoltottsági aránynak és a lazításoknak köszönhető
Fotó: Europress/AFP

– Sokat számíthat az is, hogy mikor és milyen ütemben éled fel a turizmus. Lengyelországban például többek között azért volt tavaly mérsékeltebb a visszaesés, mert ott kisebb az ágazat szerepe, valamint erősebb maradt a gazdaság belső motorja a kis- és középvállalkozásoknak köszönhetően – mondta. A Századvég elemzője végül hozzátette: a nemzetközi környezetre is érdemes figyelni, nem mindegy, hogy a térség országai mellett hogyan alakul a Nyugat-Európában, illetve a világ más részein a gazdaságok teljesítménye.

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi prognózisa szerint a gazdaságösztönző intézkedéseknek és a tömeges oltások megkezdésének a hatására nagyobb lendületet vehet a korábban vártnál a világgazdaság.

A szervezet közölte: a globális növekedés elérheti a hat százalékot, míg a jövő évre jelenleg 4,4 százalékkal lehet számolni.

A Capital Economics londoni elemzői a minap azt közölték, hogy a magyar kilábalás megelőzheti a közép-euró­pai térség többi gazdaságának teljesítményét. Megjegyezték, hogy a magyarországi oltási program is előrébb tart, mint máshol. A korlátozások feloldása pedig hamarabb ad lökést a növekedésnek. Az elemzőház erre az évre négy-, 2022-re hatszázalékos GDP-bővülést vetít előre – írta a távirati iroda.

Az átoltási arány és a gazdasági teljesítmény közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet a Budapesti Corvinus Egyetem docense is. Gálik Zoltán az M1 aktuális csatornán a minap arról beszélt, hogy

a brit gazdasági lendület a sikeres oltási programnak és a korlátozások lazításának köszönhető. Beindult a gyáripar termelése, és a szolgáltatóipar is elkezdhette a munkát.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a brit hazai össztermék a tavalyi csaknem tízszázalékos zuhanás után az idén hét százaléknál gyorsabb ütemben nőhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.