Önmérsékletre van szükség az építőiparban

Megőrizte lendületét az építőipar, 2020-ban viszont a hatékonyság növelésére kell helyezni a hangsúlyt – mondta Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

2020. 01. 16. 7:34
null
Szolnok, 2019. szeptember 18. Munkások dolgoznak a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. több mint 3 milliárd forintos beruházással épülő új forgóvázüzemének építésén Szolnokon 2019. szeptember 18-án. A fejlesztéssel a korábbi szolnoki cukorgyár területén az eddigi 250 forgóváz nagyjavítását és gyártását lehetővé tevő éves kapacitás idén 400-ra, jövőre pedig 800-ra emelkedik. MTI/Mészáros János Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megőrizte lendületét az építőipar, 2020-ban viszont a hatékonyság növelésére kell helyezni a hangsúlyt – vont mérleget Koji László elnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tegnapi évindító közgyűlésén. A lakásépítésekről a szervezet vezetője azt mondta, a kormányzat rendre év közben hoz két-három olyan határozatot, amely nemcsak a fizetőképes keresletet segíti, hanem a kapacitásokat is javítja – ebben bíznak az idén is.

Az ÉVOSZ egyes tagvállalatai regio­nálisan is áttekintették az idei lehetőségeket. Derczó István, a Weinberg ’93 Kft. ügyvezetője azt mondta, bármilyen jó szándék van is a kormányzati lakásügyi lépések mögött, a családi otthonteremtési kedvezmény Borsodban, Hevesben és Nógrádban a kívánttal ellentétes hatást váltott ki: felerősödött a más régiókba történő elvándorlás a támogatások segítségével.

Fotó: MTI/Mészáros János

Peterka Attila, a WHB Kft. stratégiai igazgatója a Közép-Dunántúlon optimista képet rajzolt fel: szerinte valamelyest meghaladja majd az idei termelési érték az előző évit, a lakásépítések lendületben maradnak. Ugyanakkor komoly minőségi problémák merültek fel az új lakásoknál, ráadásul a lakosság bizalomvesztése érezhető. Szintén súlyos probléma a foglalkoztatottak morálja.

Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vállalkozási igazgatója a hatékonyságnövelés fontosságát hangsúlyozta, máskülönben török vagy lengyel cégek viszik el a megrendeléseket, amint arra néhány esetben már volt példa. Kiemelte az állami szerepvállalás, a gazdaságélénkítő lépések fontosságát, mert önmagában a falusi csok nem biztos, hogy elég lesz.

Gönczöl Péter, a Strabag MML Kft. ügyvezetője a Közép-Magyarország régióról, illetve a külföldi cégek szerepvállalásáról azt mondta, az ágazatnak érdemes lenne önmérsékletet tanúsítania, hiszen azért éri meg idejönni, mert az elmúlt években annyira felmentek az árak a magyarországi piacon. Gönczöl Péter szerint nem sok jóval kecsegtet, hogy választások utáni évben vagyunk, amikor statisztikailag kimutatható módon jellem­zően nem túl kimagasló az építési ágazat megrendelésállománya.

Nem várt eredmény

Éves összevetésben csaknem hét százalékkal bővült az építőipari termelés tavaly novemberben, 2019 első tizenegy hónapjában a termelési érték 24,4 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakáét – közölte tegnap a statisztikai hivatal. – Az év egészében az adatok nem várt növekedést mutattak, ennek fényében az ágazat súlya a bruttó hazai termék előállításában jóval öt százalék fölött alakulhat, amire korábban nem volt példa – reagált az adatokra az innovációs tárca.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.