Párizs vasútra terelné a légi forgalmat

Hétmilliárd eurós támogatási csomagot kaphat az Air France légitársaság.

2020. 05. 02. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány azzal a feltétellel menti meg az Air France-KLM légitársaságot, ha az hozzájárul, hogy segítse az utasforgalom átterelését repülőgépről vonatra – tette közzé a RaiwayGazette.com. Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerint a hétmilliárd eurós támogatási csomagot csak akkor szabad megadni az Air France-nak, ha az önként korlátozza a versenyt a vasúti szolgáltatásokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a légi fuvarozó nem szállíthat belföldi utasokat 2 óra 30 percnél rövidebb járatokon olyan útvonalakon, ahol párhuzamosan nagy sebességű vasútvonal található.

Kivételt jelentenek ugyanakkor azok a járatok, amelyek olyan csomóponti repülőterekre repülnek, mint például a Párizsban található Roissy-Charles-de-Gaulle, ahová a TGV járatok befutnak, például Lyon-ból, Marseille-ből, Bordeaux-ból. Le Maire szerint az Air France-nak nyereségesebbé és versenyképesebbé kell válnia, ugyanakkor azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra csökkentse szén-dioxid-kibocsátását 2005-ös szintjének 50 százalékára.

A francia kormány lépése példaértékű lehet más, jelentős belföldi légi forgalmat bonyolító államok számára, mint Spanyolország vagy Olaszország, amelyek fejlett és jól működő nagy sebességű vasúti hálózattal rendelkeznek. A légi közlekedéssel szemben a vasút az az ágazat, amely a villamosított hálózatok révén akár karbonsemleges működésre is képes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.