Pezsgést hoz a falusi csok

Némi nyári megtorpanást és kivárást követően újabb élénkülés várható ezekben a hetekben az ingatlanpiacon. Szakértők szerint a mindössze két és fél hónapja elérhető falusi csok egyre inkább éreztetni fogja a hatását.

2019. 09. 20. 7:41
null
A mostani lehet a legjobb időszak az értékesítésre Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi fellendülésre számít az ingatlanpiacon ősszel, illetve elsősorban októberben az OTP Ingatlanpont. Lapunknak küldött elemzésében a közvetítőhálózat rámutatott: azoknak, akik kistelepülésen adnák el házukat, esetleg nagyvárosban lakásukat, ez lehet a legalkalmasabb időpont az értékesítésre. A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) júliusi bevezetésével a szokásos ingatlanpiaci szezonalitástól eltérően, a kistelepüléseken élénkült a piac, igaz, ez országos szinten eddig nem ellensúlyozta a nyári lanyhulást. – A korábbi évek tapasztalatai alapján és a közelmúltban bevezetett, lakásvásárlást támogató kormányzati lépések miatt ősszel kiugró számokat várunk. Az élénkülő keresletre időzített eladással a lakástulajdonosok is jól járhatnak – magyarázta Valkó Dávid, a cég vezető elemzője.

A hónapról hónapra forgalmi becsléseket készítő Duna House (DH) adatai szerint nyáron 15 százalékkal zajlott kevesebb adásvétel, mint 2018 június–augusztusában. Ez négy éve a leggyengébb nyári forgalmat jelenti, noha az év első nyolc hónapját tekintve egyelőre jóval kisebbnek tűnik az elmaradás éves összevetésben. – A családvédelmi akciótervtől várt felfutás kevéssé érződött a keresletben. Ezek hatása az őszi hónapokban realizálódhat a lakáspiacon – jelentette ki Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

Mindenesetre a falusi csok hatása egyre több helyen mutatkozik meg.

A mostani lehet a legjobb időszak az értékesítésre
Fotó: Kurucz Árpád

– Tolna és Baranya megyében a kistelepülések ingatlanpiaca meglódult, a lakható tanyák pedig már korábban forgalomképesebbé váltak. A régióban azonban megállni látszik a lakásárak növekedése, úgy tűnik, hogy például Pécs árai stabil szintre álltak be – mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont délnyugat-magyarországi régióvezetője.

Van, ahol a csok bővítésétől függetlenül is élénk mozgás van. – Érdekes folyamatnak vagyunk szemtanúi: egyre több nyugdíjba vonuló házaspár vesz házat a háborítatlan Mátra-vidéken – ezt már Farsang Sándor, a hálózat északkelet-magyarországi régió­vezetője mondta, hozzátéve, hogy kiemelkedően teljesít az ingatlanpiac az M3-as autópálya menti, Hatvan és Budapest közötti szakaszon is, ahol gyakorlatilag tovább terjeszkedett a főváros agglomerációs zónája. De Északkelet-Magyarországon is komoly érdeklődés övezi a falusi csokot. Ahogy minapi összeállításunkból kiderült, az Ingatlan.com adatai szerint Pest megyei és Balaton-parti települések mellett három borsodi település – Bogács, Mályi és Nyékládháza – és a Tisza-tónál fekvő Abádszalók is a legkeresettebb falusi csokos helységek közé tartozik. Az OTP Bank lapunkat arról tájékoztatta, hogy az eddigi 1800 falusi csokos igénylés legtöbbje Veszprém megye mellett Borsodból és Szabolcsból érkezett hozzájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.