Sínen van a Paks II projekt referenciaberuházása

A Leningrádi Atomerőmű második új blokkja is kereskedelmi termelésbe áll a jövő évben.

2020. 10. 17. 14:44
null
A Roszatom szakemberei is részt vettek a vizsgálatban, egyetértenek a korábbi nyilatkozattal Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló fejlesztés, a Paks II projekt alapjául szolgáló egyik beruházás újabb mérföldkőhöz ért a napokban. A névleges teljesítmény egy százalékáról 35-45 százalékra emelhetik fel a terhelést Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkján (Leningrádi Atomerőmú 6-os blokk), miután megadta erre az engedélyt az Orosz Szövetségi, Környezetvédelemi, Technológiai és Atomenergetikai Felügyelet (Rosztyehnadzor) – közölte lapunkkal a Roszatom.

A 3+ generációs VVER–1200-as reaktorral szerelt innovatív blokkon – amilyet majd Pakson is építenek – a felterhelés után ezen a teljesítményszinten elindítják a turbinagenerátor gépegységet. A soron következő mérések után az ősz folyamán rákapcsolják az orosz villamosenergia-átviteli hálózatra a blokkot.

A Leningrád építői megosztják a tapasztalatokat a magyar beruházás kivitelezőivel
Fotó: A szerző felvétele

– Mindössze néhány lépésre vagyunk egy újabb, modern, orosz atomerőművi blokk üzemkezdetétől. A következő fél évben sorra kerülnek a blokk kereskedelmi üzeméhez szükséges lépések és az ezzel kapcsolatos ellenőrzések – mondta a Leningrádi Atomerőmű igazgatója, Vlagyimir Pereguda. Mint kifejtette, ebben a szakaszban ellenőrzik a technológiai rendszerek és a biztonsági rendszer megbízható és stabil működését, miközben fokozatosan növelik a blokk villamos teljesítményét a névleges, 1200 MW-os szintre. A jövő év elején megkezdik a kereskedelmi üzemet, és ezzel

naponta 28 millió kWh villamos energiát táplál az egység a villamosenergia-átviteli hálózatba.

Az új VVER–1200-as egység üzembe helyezése július 19-én kezdődött, miután ekkor behelyezték az első üzemanyagkötegeket a reaktorba. A fizikai indításnak nevezett művelet során a reaktor sikeresen elérte az első kritikusságot, vagyis a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet és ennek során mérésekkel igazolták, hogy a reaktor aktív zónájának neutronfizikai jellemző megfelelnek a tervben szereplő paramétereknek.

A tesztek ugyancsak igazolták, hogy az automatikus reaktorvédelmi rendszerek és a blokk ellenőrző és biztonsági rendszerei hatékonyan és megbízhatóan működnek.

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkja 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, felváltva a Leningrádi Atomerőmű RBMK–1000-es típusú reaktorral szerelt 2-es blokkját, amely 45 éven át termelt. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés szintén VVER–1200-as reaktorral rendelkező 1-es blokkja (a Leningrádi 5-ös blokk) 2018 óta kereskedelmi üzemben termel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.