Tizenhárom és fél ezer vidéki szálláshelyet támogat a kormány

A Kisfaludy-program keretében, augusztus végéig 45 milliárdot kapnak a támogatottak.

2020. 07. 16. 12:29
null
Kisrécse, 2007. április 27. Magyarországon elsőként a Zala megyei Kisrécsén, a Czinki László tulajdonában levő Kendli-major kapta meg a német Europas Schönste Ferienhöfe szervezet minősítő besorolását. A hazánkban is egyre népszerűbb falusi turizmusban ez a vendéglátóhely megfelel a német elvárásnak. A vidéki szálláshelyet, a tájjellegnek megfelelően, régi paraszti módon rendezték be. A minősítés teljesítéséhez több mint száz feltételt kell teljesíteni. Ilyen például az állattartás, az eredeti tárgyak, bútorok, munkák bemutatása, és a vendégek számára lehetőség ezek kipróbálására. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott a Kisfaludy-program másfél hónapig elérhető magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázatára, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztusban szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A hazánkban is egyre népszerűbb falusi turizmusban is kivételes lehetőséghez jutottak a szállásadók
Fotó: MTI/Varga György

Guller Zoltán kiemelte: ez azt jelenti, hogy a pályázók összesen 45 milliárd forint támogatást kapnak a kormánytól. A pályázati konstrukció egyszerűsített eljárásban biztosít fejlesztési lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált magán-, és egyéb szálláshely üzemeltetőnek.

Elhangzott: a pályázat július 15-én lezárult pályázaton kizárólag a vidéki szálláshelyek indulhattak, közülük 84 százaléknyian nyertesek lettek – az érintettek mától kapják meg e-mailen a támogatói döntésről szóló értesítéseket.

– A nyerteseket a hónap végéig értesítik, a teljes támogatást augusztus végéig mindenkinek elutalják – mondta az ügynökség vezetője.

Majdnem a kínálat fele megújul

Még az idén látványossá válnak a fejlesztések, mivel a Kisfaludy-pályázatokban vállalt beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb 2020 végéig kell befejezniük.

A példátlanul jelentős állami támogatásból a vidéki Magyarországon működő szálláshelyek szobáinak mintegy 40 százaléka lesz felújítva, így több mint 62 ezer szoba várja majd a magyarokat és külföldieket megszépülve.

A forrásból bármilyen korszerűsítésre lehet költeni, bútorcserére, napelemre, vagy bővíthető a szauna, medence, egyedül forgóeszközt nem lehet vásárolni – jelezte Guller Zoltán. Mint mondta, a pályázati források felhasználására egyszerűsített elszámolás vonatkozik, amit az MTÜ szúrópróbaszerűen ellenőriz majd.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója
Fotó: Éberling András

A statisztikák szerint

A vezérigazgató azt is közölte, hogy a vidéki Magyarországon 19 883 egyéb-, és magánszálláshely működött 2019-ben. A Kisfaludy-programmal viszont ebben a kategóriában ötezer új szálláshelyet regisztráltak vidéken azzal, hogy az érintettek regisztráltak az NTAK rendszerébe, azaz „láthatóvá váltak” – fogalmazott –, ez ugyancsak az ágazat fejlesztését segíti. A támogatás okán így már csaknem 25 ezer magán és egyéb szálláshely működik Magyarországon.

Kisfaludy a turizmusért

A kormány 2017-ben indította el a Kisfaludy-programot, ebből nagyjából 300 milliárd forintos keretösszeg célozta a vidéki szálláshelyek megújítását. A Kisfaludy-programmal már több száz vidéki panzió újult meg, idén további több száz panzió felújítása fejeződik be, valamint több tucat szálloda újult meg. A vidéki Magyarországon a Kisfaludy-program különböző szálláshely-fejlesztési pályázatain eddig 295 milliárd forintot használtak fel a szálláshely-kínálat megújítására. Ebből nagyjából 200 milliárd forint az állami támogatás, a régiónként eltérő önerő mértéke pedig több mint 100 milliárd forint, amit a vidéki szállodák, panziók, magánszálláshelyek költenek el fejlesztésekre. A kempingek fejlesztése még hátravan, erre a pályázatot 5 milliárd forint keretösszeggel még az idén kiírják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.