Valószínűleg utolsó óráit éli a szabadalmi hivatal

Már sajtókapcsolata sincs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH), információink szerint a sajtófőnök nagyjából két héttel ezelőtt távozott, utód nélkül.

2019. 02. 28. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már sajtókapcsolata sincs a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH), információink szerint a sajtófőnök nagyjából két héttel ezelőtt távozott, utód nélkül.

Mindez jelezheti annak előkészületeit, hogy az SZTNH valóban beolvad a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba (NKFIH), igaz, erről még nincs döntés.

Árulkodó jel az a minapi miniszterelnöki határozat, amely szerint az SZTNH elnökének, Luszcz Viktornak március 14-i hatállyal megszűnik a megbízatása. A jogász 2017. március 1-jétől töltötte be posztját.

Az a jelentés pedig még tavasszal a kormány elé kerülhet, amelynek készítői azt vizsgálják, miként olvadhatna be az SZTNH az innová­ciós hivatalba – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca felidézte, hogy egy korábbi, 2018. októberi kormánydöntés alapján indította el a vizsgálatot.

A szóban forgó kormánydöntésben Palkovics László, az ITM vezetője feladatául kapta azt is, hogy a hazai kutatás-fejlesztés-innováció (KFI) rendszer intézményeit és finanszírozását is átalakítsa, amiről előterjesztést kell benyújtania. Igaz, azóta már elkezdődött az NKFIH munkájának átalakítása: módosul a pályázati rendszer az ezekben a hetekben is tartó Országos innovációs fórum nevű konzultációsorozat eredményei alapján.

A tárcavezető tavaly novemberben egy konferencián megemlítette, hogy az NKFIH jelenlegi, alapvetően finanszírozási ügynökségi tevékenységét ki kell egészíteni koordinációs és támogatási, valamint szellemi tulajdonvédelmi funkciókkal.

A fellegek már évek óta gyűltek az SZTNH felett, amelyet több oldalról vádoltak azzal, hogy nem működik elég hatékonyan. Hovatovább az Állami Számvevőszék 2016 nyarán arra derített fényt, hogy a hivatal a szingapúri szabadalmi hivatal megrendelésére elvállalt újdonságkutatási munkákat egy harmadik cégnek, a Hipavilon Kft.-nek törvénytelen körülmények közt szervezte ki.

Az SZTNH kormányhivatali státusban működő szakhatóságként működik, a szellemi tulajdon védelméért, ezen belül az iparjogvédelemért és a szerzői jogért felelős. Jogelődjét 1896-ban alapították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.