Munkaszerződés kenőpénz ellenében

A bevándorlás újabb hátulütőit tárta fel a kanadai sajtó, és ezúttal étteremláncok, valamint bevándorlási tanácsadók állnak a botrány középpontjában.

Zetelaki Réka
2019. 06. 02. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás újabb hátulütőit tárta fel a kanadai sajtó, és ezúttal étteremláncok, valamint bevándorlási tanácsadók állnak a botrány középpontjában. A 37 milliós észak-amerikai ország vezetése nyitott bevándorláspolitikát folytat: bár az utóbbi években komoly társadalmi vitát gerjesztett a kérdés, 2021-ig újabb egymillió embert terveznek befogadni.

A letelepedéshez azonban szükség van munkaszerződésre, amelynek kapcsán „a bevándorlási iparág piszkos kis titkáról” ír a The Globe and Mail torontói lap. Tényfeltáró cikke szerint mára bevett gyakorlattá vált, hogy a bevándorlási tanácsadók és a munkaadók közösen zsákmányolják ki a dokumentumok megszerzéséért küzdő külföldi munkavállalókat és diákokat. Az ügyletekben ráadásul neves gyorsétteremláncok is érintettek. Egyikük, a Subway nem volt hajlandó nyilatkozni a kanadai lapnak.

Külföldi munkavállalók és ügyvédeik azt állítják: a bevándorlási tanácsadók csillagászati összegeket kérnek el a munkalehetőségek közvetítéséért cserébe. A készpénzben követelt összeget ezután megosztják a munkaadóval, aki a letelepedéshez szükséges dokumentumokat ígér a külföldi állampolgároknak. Sajtóriportok szerint diákok tucatjai arról számoltak be, a fizetésük egy részét készpénzben vissza kellett adniuk a munkáltatónak, illetve az utánuk fizetendő adókat is a saját fizetésükből állták. Sokan a cégláncok csapdájába estek: miután komolyabb összeget fizettek ki, mégsem kaptak megfelelő munkabért, illetve alantas munkákat végeztettek el velük. Ők azonban a papírokra számítva nem akarják otthagyni munkahelyüket.

A The Globe and Mail még áprilisban közölt egy cikket 45 személyről, többnyire bevándorlási tanácsadókról, akik több mint kétszáz embert zsákmányoltak ki a fenti módon, akár 20 ezer dollárral (5,8 millió forint) károsítva meg őket. Korábban megjelentek arról is riportok, hogy számos bevándorlót a munkaadók utóbb elbocsátanak, miután megadják nekik a papírokat, amelyekre szükségük van. Kanadában az ősszel tartanak parlamenti választásokat, márpedig a közvélemény-kutatások alapján jelentősen csökkent a Justin Trudeau vezette liberális kormány népszerűsége, ami a bevándorlás körüli visszásságokkal is összefüggésben lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.