Bár a magyar ételek többsége húsalapú, egyre többet hallani arról, hogy a jövőben elbúcsúzhatunk ettől az alapanyagtól. A klímaszakértők jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy a jelenlegi élelmiszer-előállítás nem fenntartható az emberiség növekedésének üteme mellett. Erre figyelmeztetett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) friss jelentése, amely többek között a növényalapú étrendre való átállást sürgeti. A testület Genfben tette közzé jelentését, amelyben az állattenyésztés által használt földterületek felszabadítását szorgalmazza a klímavédelem és az élelmiszer-biztonság érdekében. A jelentés kiemeli, az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának összességében negyven százalékát adja az élelmiszer-termelés. Korábbi felmérések szerint egyébként az állattenyésztés bolygónk földterületének mintegy 45 százalékát foglalja el, és ez világszinten az édesvíz-fogyasztás húsz-harminc százalékáért felelős.
Több ok miatt is kedvező a hústermelés csökkentése környezetvédelmi szempontból – magyarázta a Magyar NemzetnekSipos Katalin, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója.
„Mivel maguk az állatok is növényeket fogyasztanak, ezért az összes takarmánynövény előállítását is bele kell számítani a vízfelhasználás kérdéskörébe. Robusztus a különbség: míg egy kilogramm marhahús előállításához 15 400 liter vízre van szükség, ugyanennyi búza 1700 litert, ugyanennyi burgonya pedig mindössze 25 liter vizet igényel. Közvetlen károsító hatás az erdők kiirtása. Az USA-ban élő hamburger- és steakkultúra például Brazíliát károsítja közvetlenül, ahol a marhatartás miatt kiirtják az őserdőket. Mindezek mellett a fogyasztókat is károsan érinti az, hogy a nagy mennyiségű hús előállítása nagyüzemi szinten, zárt tartásban történik. Ennek mellékhatása, hogy fertőzések, betegségek, sérülések esetén antibiotikummal kezelik az állatokat: 2010-ben globálisan 63 151 tonna antibiotikumot használtak fel az állattartásban. Ez pedig a hús minőségében fog visszaköszönni„ – emelte ki.

Fotó: Mirkó István
Sipos Katalin ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarországon is létezik olyan húselőállítás, ami fenntartható, ám ennek a hústermelésen belül nagyon alacsony az aránya. Példaként a Hortobágyot említette, ahol a szikes gyepek fenntartása nem elképzelhető őshonos legelő állatok, például magyar szürke marha nélkül.