időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

A jövőben hisz Zoltan Istvan

Szőcs László
2020.01.09. 05:55
A jövőben hisz Zoltan Istvan

Nem tartja magát esélyesnek Donald Trump ellenében Zoltan Istvan, aki nemsokára a Republikánus Párt előválasztásán méreti meg magát. A futurisztikus elképzeléseivel már korábban feltűnést keltő politikus figyelemfelhívásnak szánja, hogy versenybe száll, mert szociális kérdésekben túlságosan jobboldalinak tartja az elnököt, a Szilícium-völgyet pedig túl baloldalinak. Trump 46 éves, magyar származású, kettős állampolgár kihívója tegnap San Franciscóból nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Noha szinte biztos, hogy hivatalban lévő elnökként Donald Trump elnyeri pártja, a republikánusok jelöltségét az idei előválasztási sorozatban, öt kihívója már akadt az elnöknek.

Bill Weld volt massachusettsi kormányzó mellett az egyik legérdekesebb név Zoltan Istvané, aki 46 évvel ezelőtt, Los Angelesben látta meg a napvilágot, így született amerikaiként akár elnökké is választhatják.

Legalábbis elvben. A San Franciscó-i vállalkozó ugyanis maga sem hisz abban, hogy birokra kelhet a Fehér Ház lakójával, de – mint tegnap telefonon nyilatkozva, Kaliforniából elmondta – látja értelmét az indulásának, és biztos benne, kampánya legalább a március eleji, úgynevezett szuperkeddig kihúzza, amikor olyan népes szövetségi államok is voksolnak az előválasztásokon, mint Kalifornia vagy Texas.

A kaliforniai vállalkozó a figyelmet akarja felkelteni
Fotó: Facebook

– A Republikánus Párt nagyon szűk látókörűvé vált. A gazdasági kérdésekben konzervatívok közül, mint amilyen magam is vagyok, sokan úgy látják – elsősorban a fiatalok –, hogy társadalmi kérdésekben nagyobb nyitottságra van szükség.

Az abortusz, a melegjogok vagy a bevándorlás kérdésében Trump túlságosan is keményvonalas, miközben a Szilícium-völgy túl baloldali – magyarázza Zoltan Istvan, hozzátéve: „a szemeket akarja felnyitni” a párton belül, hogy világossá váljék: a demokratákkal szemben szélesebb választói rétegek felé kell nyitni. – A mostani helyzet azzal fenyeget, hogy elveszítjük novemberben a szenátust és a képviselőházat is – teszi hozzá.

Zoltan Istvan büszke magyar gyökereire, és – mint mondja – az asztalfiókjában magyar útlevél is lapul az amerikai mellett. – Dolgoztam a National Geographic magazinnak, és utazásaim során előszeretettel használtam a magyar dokumentumot, mert Magyarországnak sok helyütt nincs olyan rossz sajtója, mint Amerikának. Nagyon is magyar érzelmű családban nőttem fel, a szüleim 1968-ban érkeztek ki, és soha nem feledték az otthonról hozott kultúrájukat. Én is tanultam a nyelvet, bár elég rosszul beszélem, noha sokat megértek.

Magyarnak is érzem magam – mondja angolul nyilatkozva. Zoltan Istvan örül annak, hogy hazánk tagja az Európai Uniónak, és szavaiból az derül ki, sokkal jobb a véleménye az EU-ról, mint Trumpnak. Úgy véli, nagyobb összefogásra van szükség Európa és az USA, valamint Kanada és Mexikó között. – Nem a Közel-Kelet jelenti a legnagyobb fenyegetést. A legveszélyesebb Kína, óriási gazdasági erejével és milliárdos lakosságával – állítja.

Két hónapon belül kiderül, Zoltan Istvan politikai jövője túlmutat-e a szuperkedden, a Szilícium-völgy polgáraként mindenesetre futurisztikus megoldásokban, agy-számítógép interfészekben, agyba ültetett chipekben, genetikai szerkesztésben hisz. – Itt van a szomszédságomban a Google, a Facebook székhelye: ezek a jövő vállalatai.

– Távolról ezek talán furcsának tűnhetnek, de nálunk nem azok. Dollárszázmilliókat fordítanak ilyen kutatásokra, tömegével vonnak be munkavállalókat a fejlesztésekbe. Minden nagy technológiai vállalat foglalkozik ilyesmivel. Ma még fülünkhöz tartott telefonon beszélünk, de a következő lépés az agyba ültetett készülék lesz – mondja Zoltan Istvan, akinek 2020 már sokkal inkább a múltat, semmint a jövőt jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.