Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nyugalomra intett a WHO

Magyar Nemzet
2020. 02. 05. 9:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatokat dolgoz ki a légi járatok újraindításához Kínába – közölte Sylvie Briand, a WHO globális vészhelyzetekre történő felkészüléséért felelős igazgatója tegnap Genfben. Sajtókonferenciáján Briand közölte azt is, hogy a WHO a héten telefonos ­konferenciát tart az utazási és turisztikai ágazatok képviselőivel. Az Egészségügyi Világszervezet olyan javaslatok kidolgozásán fáradozik, amelyek az utasszállítást végző repülőgépek legénységének védelmét szolgálják a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal szemben. – Az érintett vállalatok legénységei ténylegesen tartanak a fertőzéstől, mert repülés közben nagyon szoros közelségbe kerülnek az utasokkal, és veszélyben érzik magukat – mondta. Hangsúlyozta, hogy nem kell világméretű járványról beszélni a közép-kínai Vuhanból szétterjedt új koronavírus esetében, inkább olyan megbetegedésről, amelynek több gócpontja van. A WHO-tisztségviselő beszélt arról is, hogy bár az új típusú koronavírussal fertőzötteknek védőmaszkot kell hordaniuk, azokat, akik nem mutatják a betegség tüneteit, a maszkok nem fogják százszázalékosan megóvni. Ehhez ugyanis gyakori kézmosásra és más higiéniai intézkedésekre van szükség. Eddig tizenkilenc ország jelezte hivatalosan az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy a járvánnyal összefüggésben intézkedéseket hozott, illetve korlátozásokat léptetett életbe. Briand szerint a WHO együttműködik ezekkel az országokkal, és reméli, hogy változtatnak azon politikájukon, miszerint hazaszállítják állampolgáraikat Kínából. A WHO-tisztségviselő szót ejtett arról is, hogy a vírus miatt elhunyt, illetve súlyos tüneteket mutató páciensek főleg olyanok, akik valamilyen előzetes betegségben szenvednek, vagy idősek.

Pályaudvart fertőtlenítenek a dél-kínai Hunan tartományban
Fotó: Reuters

A közép-kínai Vuhan városából decemberben indult, tüdőgyulladást okozó új koronavírus 24 országot ért el bizonyítottan. A vírus több mint 20 ezer embert fertőzött meg, túlnyomó többségüket Kínában. A halálos áldozatok száma 400 felett van, Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban. A Vuhanból vasárnap hazatelepített kilenc belga állampolgár egyikénél koronavírust diagnosztizáltak – közölte tegnap Maggie de Block belga egészségügyi miniszter, aki azt is elmondta: a beteget elkülönítve kezelik egy egyetemi klinikán. Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban, a kórokozót országszerte tizenkét fő hordozza bizonyítottan. Az új fertőzött a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa. Hétfőn korábban egy gyereknél mutatták ki a kórokozót, ugyancsak Bajorország tartományban, egy olyan családban, amelyben az édesapa és egy másik gyerek is fertőzött. Az édesapa szintén a Webasto munkatársa, éppen úgy, mint az összes többi felnőtt bajorországi beteg – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.