Mindenhol megállt az élet

Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az országban élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 8:59
A police car passes an empty cafe in Vienna
Kiürültek Bécs utcái. Tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta az ezret a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriá­ban. Az oktatás beszüntetésének első napján Bécsben átlagosan tíz-húsz, a kisebb településeken egy-két gyereket vittek be megőrzésre az iskolába, azonban olyan intézmények is voltak, ahol egyetlen diák sem jelent meg – írja az MTI. A tanárok adminisztratív teendőket láttak el, a hatvan év feletti pedagógusoknak ugyanakkor nem kell részt venniük a gyerekek felügyeleté­ben. Az üzletek nagy része nem nyitott ki, az éttermek, kávézók és bárok is zárva tartanak. Az élelmiszerüzletekben, a drogériákban alacsony volt a forgalom, a vásárlási láz a múlt héten véget ért. Tegnaptól betiltották az öt fősnél nagyobb összejöveteleket, Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az országban élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek.

Rendkívüli állapotot vezettek be tegnap harminc napra Romániában, ezalatt többek között felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét. A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát. Szerbiában még vasárnap hirdették meg a szükségállapotot, aminek értelmében csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba. Belgrád ugyanakkor fontolgatja a kijárási tilalom bevezetését is, miután nem csökkent az utcákon a tömeg. Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. Bezárták a vendéglátóipari egységeket, a szórakozóhelyeket, a bevásárlóközpontokat és a sportlétesítményeket.

Kiürültek Bécs utcái. Tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek
Fotó: Reuters

Bosznia-Herceg­ovinában tömegek lepték el a bevásárlóközpontokat, élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat. Az országban 24 fertőzöttről tudnak.

Csehországban március 16-tól 24-ig tartó országos vesztegzárat rendelt el a kormány, szigorítva a múlt héten bejelentett szükségállapotot. A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. Csehországban tegnap már 298 fertőzött személyt tartottak nyilván. Tegnap reggel lezárták és elszigetelték az olmützi régió 21 települését.

A szlovák kormány is elrendelte a szükségállapotot a kórházakban, s döntöttek arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják.

Lengyelországban a vírus felbukkanása óta tegnapig 150 személynél mutatták ki a fertőzést, és három idősebb ember halt bele a betegségbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.