Nem lesz Trumpnak vakcinája az elnökválasztásig

Az elnökválasztási kampányban is lehet szerepe a gyógyszerkészítési folyamatnak.

Mártonffy Attila
2020. 10. 01. 15:10
U.S. President Trump visits Fujifilm Diosynth Biotechnologies' Innovation Center in Morrrisville, North Carolina
U.S. President Donald Trump gestures during a tour of the Fujifilm Diosynth Biotechnologies' Innovation Center, a pharmaceutical manufacturing plant where components for a potential coronavirus disease (COVID-19) vaccine candidate are being developed, in Morrrisville, North Carolina, U.S., July 27, 2020. REUTERS/Carlos Barria - RC2W1I906GXD Fotó: Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat nem fog a koronavírus-vakcinája engedélyezéséért sürgősségi eljáráshoz folyamodni a szövetségi gyógyszerészeti hatósághoz (FDA) november 25-e előtt. Ezt a cég vezérigazgatója, Stephane Bancel mondta szerdán a Financial Times című brit pénzügyi lapnak.

Ezzel kútba esni látszik Donald Trump amerikai elnök reménye, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt kész lesz a védőoltás, amit saját sikereként mutathatna fel még a szavazás előtt.

– November 25-re gyűjtjük csak össze a gyógyszer biztonságosságát igazoló összes adatot, amelyeket aztán megküldünk az FDA-nak ellenőrzésre – érvelt Stephane Bancel. Trump népszerűségét eléggé megsínylette, hogy az elnök eléggé hányaveti módon kezelte a Covid–19-válságot, ezért azt ígérgette, hogy még november 3-a előtt kész lesz az ellenanyag.

Ez a választási vitában is visszatérő ígéret viszont azt sugallja a szakértőknek, hogy az amerikai kormány politikai okokból bele akar avatkozni a jóváhagyási procedúrába.

A Moderna vakcinája egyike a tizenegy, tesztelési stádium előtt álló fejlesztésnek. A fejlesztésben ugyancsak résztvevő Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatójának állásfoglalása szerint ebben a hónapban dőlhet el feketén-fehéren, hogy hatékony-e a kísérleti termék. Az is aggodalomra adhat okot, hogy a sietség miatt még kevés statisztikai adat gyűlt össze a gyógyszer biztonságosságának és hatékonyságának kétséget kizáró bizonyításához.

Közben az FDA kiterjesztette vizsgálatát az AstraZeneca betegséget okozó Covid–19-es vakcinájára is. Ennek keretében átnézik a korábban, ugyanazon kutatók által fejlesztett, hasonló hatóanyagok tesztjeit – tudta meg a Reuters brit hírügynökség. A brit gyógyszergyártó egy hónapja szünetelteti vakcinája Egyesült Államokbeli tömeges tesztelését, miután az egyik résztvevő súlyos gerincvelő-gyulladást kapott. A kibővített hatósági vizsgálat nagy valószínűséggel tovább késlelteti az AstraZeneca egyébként ígéretesnek tartott gyógyszerének megjelenését. Mindenesetre a brit, a brazil, az indiai és a dél-afrikai hatóságok már engedélyezték a klinikai tesztek folytatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.