Megőrizték és növelték többségüket a szakadár katalán pártok

A Katalán Köztársasági Baloldal vezetője tárgyalni akar az újabb függetlenségi népszavazásról.

2021. 02. 15. 10:10
TORRA, Quim
Pineda de Mar, 2021. február 14. Pere Aragones, a jelenleg kormányzó függetlenségi Katalán Köztárasági Baloldal (ECR) elnökjelöltje leadja voksát Pineda de Marban 2021. február 14-én. Katalóniában azután írtak ki elõrehozott tartományi parlamenti választásokat, hogy 2020. szeptember 28-án a spanyol legfelsõbb bíróság eltiltotta közhivatal betöltésétõl Quim Torra elnököt, ugyanis megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét a 2019-es tavaszi országos parlamenti választásokat megelõzõen. MTI/EPA/EFE/David Borrat Fotó: David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartották és növelték is többségüket a tartományi parlamentben a katalán szeparatista pártok a vasárnap tartott választásokon. A hétfő reggel közölt végeredmény szerint a szóban forgó három párt 74 mandátumra – a Katalán Köztársasági Baloldal 33, az Együtt Katalóniáért 32, a Népi Egység kilenc mandátumra – tett szert a 135 fős törvényhozásban, ami néggyel több, mint ahány képviselői hellyel eddig együtt rendelkeztek.

A legtöbb szavazatot a madridi szocialista kormánypárt leánypártja, a Katalán Szocialista Párt nyerte meg, így szintén 33 mandátumra jogosult, de a választások előtt a szeparatista pártok közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy egyikük sem lép kormányra velük. A választások egyik meglepetése, hogy bejutott a parlamentbe a radikális jobboldali, bevándorlásellenes Vox, amelynek katalóniai elnöke az anyai oldalon afrikai származású Ignacio Garriga. A katalán függetlenséget ellenző párt 11 mandátumával maga mögé utasította a két másik jobbközép pártot, az Állampolgárokat (hat képviselői hely) és a Néppártot (három hely).

– Szeretném üzenni az európai hatóságoknak, hogy az eredmény egyértelmű. Mi, a függetlenséget támogató pártok többséget szereztünk, a szavazatok több mint ötven százalékát kaptuk meg. A katalán emberek hallatták a hangjukat. Eljött az ideje annak, hogy tárgyaljunk az önrendelkezésről szóló népszavazásról – közölte választási sikere után a Katalán Köztársasági Baloldal vezetője. Pere Aragonès minden bizonnyal azért szólította meg az uniós intézményeket, mert a négy évvel ezelőtti függetlenségi referendumot és a katalán szeparatista politikusok, illetve híveik elleni rendőrségi akciókat akkoriban spanyolországi belügynek minősítették Brüsszelben, amelybe nem kívántak beavatkozni.

Pere Aragonès, a jelenleg kormányzó függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ECR) elnökjelöltje leadja voksát Pineda de Marban 2021. február 14-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/David Borrat

A függetlenségre törekvő pártok többségbe kerülése ellenére elemzők megjegyzik: a függetlenségi mozgalom a 2017-es népszavazás óta sokat vesztett lendületéből az elszakadást képviselő pártok megosztottsága és közös víziójuk hiánya miatt, amely a kampányban is szembetűnő volt. A 2017. október 1-jén Katalóniában megrendezett, a tartomány függetlenségéről szóló népszavazást alkotmányellenesnek minősítette Madrid, amely hét hónapra felfüggesztette Katalónia autonómiáját. Az akkori katalán kormány több tagját 2019-ben börtönbüntetésre ítélték, Carles Puigdemont katalán elnök pedig önkéntes száműzetésbe vonult Belgiumba. A legutóbbi, 2017 decemberében megrendezett tartományi választásokat még a függetlenségi mozgalom lázában, a Madrid és Barcelona közötti ellenségeskedés közepette tartották meg, nem véletlenül volt akkor 79 százalékos a választási részvétel.

Idén azonban a koronavírus-járvány rányomta bélyegét a voksolásra, a részvétel csupán 51 százalékos volt. A választásra jogosult 5,6 millió szavazóból több mint 265 ezren levélben adták le voksukat, soha ennyien nem éltek még ezzel a lehetőséggel. A szavazást rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezték meg a szokásosnál jóval több szavazóhelyen, hogy így csökkentsék a létszámot egy-egy helyszínen. Piacokon, sportközpontokban, templomban, bikaviadal-arénában, és még az FC Barcelona stadionjában is lehetett voksolni.

A koronavírus-járvány miatt védőruhába öltözött választási bizottsági tagok beszélgetnek egy barcelonai szavazóhelyiségben a katalán parlamenti választások végén, 2021. február 14-én este
Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.