Peking még szigorúbban felügyeli Hongkongot

A városállam helyzete is szóba kerülhet a jövő heti amerikai–kínai külügyminiszteri találkozón.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 11. 11:14
People demonstrate in support of Hong Kong protesters opposed to China's national security law, in Paris
People demonstrate in support of Hong Kong protesters opposed to China's national security law and to urge French authorities to take a stronger stand against Chinese policy, in Paris, France July 11, 2020. REUTERS/Benoit Tessier - RC21RH9WAD6J Fotó: Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a kínai parlament a hongkongi választási rendszer átalakításáról szóló határozattervezetet csütörtökön, az országos népi gyűlés éves ülésszakának zárónapján. A módosítás a kínai fél szerint a hongkongi választási rendszerben lévő joghézagokat orvosolja majd, „biztosítva ezáltal a különleges státuszú város fejlődését és stabilitását”.

Szakértők szerint a választási rendszer módosításával Peking megszilárdíthatja fennhatóságát Hongkongban, hiszen a változtatás alapját a „hazafiak kormányozzák Hongkongot” elv képezi, a hazafit pedig a kínai illetékesek a Kínai Kommunista Párt iránt elkötelezett, Peking hongkongi fennhatóságát elismerő emberként definiálták.

A módosítás alapján a zömében Peking-párti, a hongkongi kormányzót is megválasztó bizottság választaná meg a város törvényhozóinak egy részét, továbbá közvetlenül venne részt a hongkongi törvényhozói tanács tagjainak jelöltek előterjesztésében. A jelenleg érvényben lévő választási rendszerben a törvényhozó tanács tagjainak a felét közvetlenül a hongkongi választók választják meg, míg a többi 35 tagról szakmai vagy egyéb érdekcsoportok döntenek. Egyes megfigyelők szerint a „reformokat” követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

Kínai részről szintén elsősorban Hongkong stabilitásának helyreállításával indokolták azt a nemzetbiztonsági törvényt is, amelyet a kínai törvényhozás a tavaly júniusban megtartott éves plenáris ülésén fogadott el, válaszul a városban 2019-ben hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámra. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő, 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Az első találkozó. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette szerdán, hogy Antony Blinken miniszter és Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója jövő szerdán Alaszkában találkozik Jang Csie-csivel, a kínai külpolitika legmagasabb rangú vezetőjével és Vang Ji külügyminiszterrel. Ez lesz az első magas rangú találkozó a két ország között az új amerikai kormány januári hivatalba lépése óta. A találkozó hírét csütörtökön megerősítette a kínai külügyminisztérium is. Hangsúlyozták: Peking azt várja Washingtontól, hogy objektív és észszerű módon tekintsen a kínai–amerikai kapcsolatokra, valamint hagyjon fel a hidegháborús és a zéró összegű játszmát propagáló gondolkodással. További elvárásként felsorolta, hogy az amerikai fél tartsa tiszteletben Kínának a szuverenitásához, biztonságához és fejlődéséhez fűződő érdekeit, és ne avatkozzon be Kína belügyeibe. Peking az utóbbi években rossz néven vette, hogy az ujgur kisebbséggel, Hongkonggal és Tajvannal kapcsolatos politikáját is bírálta Washington. Blinken a Twitteren beszámolt arról, hogy azokról a témákról akar tárgyalni, amelyekben a legnagyobb az ellentét az Egyesült Államok és Kína között. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.