Politikai célú segítség Moldovának

Románia bizonyítani akarja, hogy betartja ígéretét: baj esetén lehet Bukarestre számítani.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen kétszázezer adag oltással segíti Románia a Moldovai Köztársaságot. Az első húszezer vakcina nemrég érkezett meg a Bukarest által „testvéri” államként emlegetett két és félmillió lakosú országba. Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője szerint a román gesztusnak politikai propaganda célja is van. A szakértő idézte a bukaresti diplomácia vezetőjét, Bogdan Aurescut, aki azt mondta:

az Európai Unió révén érkezett vakcinák Moldovának adományozása azt bizonyítja, hogy Románia betartja ígéreteit. – Vagyis baj esetén Bukarestre lehet számítani. De Aurescu bizonyára nem a közös energiavezetékek és közutak ügyére gondolt, mert ezekkel a tervekkel lemaradt a román fél

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek az elemző.

Barabás T. János arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a román média élesen támadja az orosz Szputnyik V oltóanyagot, és az azt igénylő moldovai szocialistákat, Moldovában a nyugati járványügyi intézkedéseket ellenző dezinformációs offenzíva indult az interneten.

– Oroszország eladna oltóanyagot, erről az oroszbarát Igor Dodon moldovai szocialista pártelnök is nyilatkozott, az illetékes chișinăui egészségügyi intézmény is jóváhagyta annak használatát. A Nyugatbarát Maia Sandu államfő viszont eddig nem nyilatkozott ez ügyben, így a romániai segélyen kívül az egykori szovjet tagköztársaságban alig van oltóanyag

– hangsúlyozta a szakértő.

A román kormány az oltóanyag küldése előtt, február végén másfél millió egyszerű, illetve százezer FFP3-as védőmaszkból, százezer védőruhából és százezer egyszer használatos kesztyűből álló, 2,3 millió euró értékű segélyszállítmányt adott át ünnepélyes keretek között a tavaly novemberben megválasztott Sandunak. Az elemző szerint az új moldovai elnök nyugati nyitást ígérő politikája nehezen bontakozik ki a járvány, a gazdasági válság, a Nyugat érdektelensége és a belpolitikai zűrzavar miatt.

– Az EU-s integrációnak nincs alternatívája a kis állam számára, kereskedelmének hetven-hetvenöt százaléka jelenleg is az uniós államokkal zajlik, tehát az üzleti szféra már döntött az ország geopolitikai irányultságáról. Ugyanakkor Maia Sandu elnök kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik a Kelettel és Moldova szomszédaival is. A megélhetési nehézségekkel küzdő lakosság számára viszont érthető módon kevésbé fontos a nagypolitika, őket inkább a munkahelyteremtés, a létbiztonság érdekli

– tette hozzá Barabás T. János.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.