Eltörölnék a monarchia intézményét a brit fiatalok

A Harry herceg és Meghan hercegné körüli botrányok sokakat kiábrándítottak a királyságból.

2021. 05. 23. 17:16
null
London, 2017. június 17. Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg, Katalin cambridge-i hercegnõ, Vilmos cambridge-i herceg (b-j) gyermekeik, György herceg (elöl) és Sarolta hercegnõ (anyja karján) a királynõ hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlén (Trooping the Colour) Londonban 2017. június 17-én. A tisztelgõ katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynõ, a nyugati világ legidõsebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, 1926. április 21-én született. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött az utolsó felvonás a királyi család életében?

Felszámolnák a monarchia intézményét a brit fiatalok, akik az elmúlt időszak botrányai miatt kiábrándultak a királyi családból

– derül ki a YouGov közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből. A tegnap közzétett eredmények szerint az Egyesült Királyság 18–24 éves lakosainak 41 százaléka szerint az állampolgároknak kellene megválasztaniuk az államfőt az ország élére, míg az említett korosztály mindössze 31 százaléka szeretné, ha továbbra is egy király vagy királynő uralkodna. Az adatok jelentős változásokat mutatnak a két évvel ezelőtt készített felméréshez képest, amely alapján még a fiatalok 46 százaléka támogatta a királyság intézményét és csupán 26 százaléka fejezte ki ellenérzését a monarchiával szemben.

A felmérés egésze jobb hírekkel szolgálhat II. Erzsébet brit királynőnek, hiszen a megkérdezettek teljes létszámát tekintve a többség, vagyis 61 százalék továbbra is kedvezőnek találja a monarchiát.

Ezzel szemben a mintegy ötezer válaszadó kevesebb mint negyede szeretne választott államfőt. Így a többség szemében továbbra is a stabilitást képviseli az országban 69 éve uralkodó királynő. Graham Smith, a Republic elnevezésű kampánycsoport vezetője szerint ez nem sokáig lesz így.

– Ez a felmérés egy újabb jele annak, hogy sürgősen szükségünk van egy komoly, őszinte és érett vitára a monarchia jövőjét tekintve – fejezte ki véleményét a férfi.

– A 2020-as évek kihívást jelentenek majd a monarchiának. A királynő 95 éves, és uralkodása hamarosan a végéhez ér. Károly herceg megörökölheti a trónt, de nem fog olyan tiszteletnek és hódolatnak örvendeni, mint az édesanyja

– tette hozzá.

A királynő elsőszülött fiától akkor fordult el a brit társadalom, amikor kitudódott, hogyan bánt feleségével. Diana hercegné ugyanis tudatta a közvéleménnyel, hogy férje hűtlen volt hozzá, és hogy az udvar részéről sem kapott támogatást. A britek bizalma a monarchia intézményében azonban a hercegné iránt érzett szimpátia ellenére sem rendült meg – ez ugyanakkor nem mondható el a közelmúltban történt megbotránkoztató esetek után.

Nem tudta hátrahagyni a múltat a sussexi hercegi házaspár

A YouGov korábbi felmérései szerint a fiatal briteknek sokkal kedvezőbb a véleménye a sussexi hercegi házaspárról, mint az idősebb lakosoknak, így a hercegi pár körüli botrány nagymértékben befolyásolhatta az ifjabbak hozzáállását a monarchiához.

– Igen eltérő véleményt alkotnak a különböző korosztályok a hercegi párról. A 18–24 évesek közel fele, 48 százaléka érez szimpátiát Harry herceg és Meghan hercegné iránt, míg az idősebbek meglehetősen negatív érzéseket táplálnak irántuk

– világít rá a YouGov.

A monarchia életét alaposan felkavarta a „Megxit”, vagyis Harry herceg és felesége, Meghan hercegné 2020-ban meghozott döntése, amelynek során függetlenné váltak a királyi családtól és az Egyesült Államokba költöztek. A pár azonban nem tűnt el a nyilvánosság elől, épp ellenkezőleg: közszerepléseik során rendre felhánytorgatják a múltat és beszámolnak hátrahagyott életük megpróbáltatásairól.

Harry herceg tegnap Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőnek adott interjút, amelyben saját mentális problémáiról beszélt. Elmondta, hogy még tizennyolc éves kora előtt az alkoholhoz és a kábítószerekhez fordult, mivel a családja nem volt hajlandó beszélni Diana hercegnő haláláról, hogy átsegítse őt a szenvedésen.

– Édesapám azt mondogatta nekem és Vilmosnak, amikor fiatalabbak voltunk, hogy neki sem volt jobb gyerekkora, és ránk sem vár másmilyen élet

– nyilatkozta az interjúban.

A herceg nem először fordult meg Oprah Winfrey műsorában: márciusban feleségével együtt nyilatkozott a királyi családban őket ért megaláztatásokról. Az adásban Meghan feltárta, hogy öngyilkossági gondolatoktól szenvedett, többek között azért, mert egy családtag megkérdezte tőle a várandóssága alatt, mennyire lesz sötét születendő fiuk, Archie bőrszíne. A hercegné arról is említést tett, hogy habár mentális állapota miatt segítségre volt szüksége, nem kapott a királyi családtól támogatást. Harry herceg hangsúlyozta, hogy ha a családja támogatta volna a feleségét, akkor sosem hagyták volna el Londont.

– Csapdába estem a királyi családban, és ebből csak Meghan segítségével tudtam kiszabadulni – közölte.

Harry és Meghan Markle interjút ad Oprah Winfrey-nek az Egyesült Államokban 2021. február 16-án
Fotó: MTI/AP/Harpo Productions/Joe Pugliese

A hercegi pár távozása előtt egy évvel András herceg, II. Erzsébet fia is visszavonult a közéleti tevékenységtől, miután súlyos botrányt okozott a királyi családban.

2019-ben ugyanis kitudódott a királynő kedvencnek vélt gyermekéről, hogy kapcsolatban állt Jeffrey Epsteinnel, akit azzal vádoltak, hogy gyermekek és nők ellen követett el nemi erőszakot.

A milliárdost nem sokkal a botrány kitörése után holtan találták. A királynő fiát szintén összefüggésbe hozták szexuális bűncselekményekkel, de ő mindezeket tagadja. Az események hatására András herceggel több mint ötven szervezet szakította meg a kapcsolatot és vonta vissza tőle a pártfogói címet. A herceg mindezek ellenére reméli, hogy hamarosan visszatérhet udvari kötelességeihez.

Valóban lehetséges a monarchia eltörlése?

A brit monarchia eltörlése jogilag lehetséges: a törvényhozásnak kellene jogszabályt alkotnia róla, amelyet az uralkodónak is alá kellene írnia. A brit történelemben precedens is van hasonlóra, ám ez elrettentő hatással lehet a jelenre nézve. 1649-ben a parlament megfosztotta minden jogkörétől, majd később lefejezte I. Károly angol királyt, az ezt követő anarchia és későbbi katonai diktatúra azonban arra kényszerítette a jogalkotókat, hogy visszaállítsák a brit monarchiát – ami azóta is az egyik legstabilabb államberendezkedés a világon. A királyság támogatói szerint a nemzet egységét szimbolizáló uralkodó a garancia arra, hogy ne térjen vissza az országba az anarchia és a diktatúra.

– A politikai rendszer stabil, a köztársasági mozgalom meglehetősen csekély, nincsenek tüntetések

– közölte Marlene Koenig, a királyi család szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.