időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Káosz alakult ki London repterén az utasok vegyülése miatt

Dócza Edith Krisztina
2021.05.19. 15:14
Káosz alakult ki London repterén az utasok vegyülése miatt

Kisebb botrány alakult ki ma a londoni Heathrow repülőtéren, amikor a hatóságok arra utasították a vörös jelzésű országokból – többek közt a súlyos koronavírus-járvánnyal sújtott Indiából – érkezőket, hogy ne keveredjenek a biztonságos térségekből érkező utastársaikkal. Sajtóértesülések szerint az utasoknak egymással vegyülve kellett sorba állniuk, azonban a megfelelő távolságtartás kivitelezhetetlennek tűnt, és többen arról is panaszkodtak, hogy a beutazáshoz szükséges járványügyi dokumentumok ellenőrzése sem alapos.

– A határőrség feladata a vörös listán szereplő országokból érkezők különválasztása és az utasellenőrzések végrehajtása

– jelentette ki a Heathrow szóvivője.

Harry Benjamin, aki Franciaországból érkezett haza az Egyesült Királyságba, elmondta, hogy amikor beállt az útlevél-ellenőrzéshez sorban állók közé, akkor látta, hogy mindössze ketten végzik ezt a feladatot. Egy másik utas, Robert Foster pedig a Heathrow repülőtéren szállt fel a Lengyelországba tartó járatra feleségével, és azt kifogásolta, hogy közel két és fél órát állt sorban olyan személyekkel együtt, akik magas kockázatú országokból érkeztek.

– A londoni repülőtérrel ellentétben Varsóban nem volt erre példa. Érkezéskor mindenkit külön sorba állítottak, így nem keveredtünk más járatok utasaival

– magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy nem minden járat esetében ellenőrizték a negatív koronavírusteszteket sem.

A londoni repülőtéren egyelőre két terminál működik a négyből – a harmadik és a negyedik terminálokat tavaly zárták le –, ami szintén tovább súlyosbítja a helyzetet. A Heathrow munkatársai elmondták, fontolóra veszik a másik két terminál megnyitását, de a kormánynak is hozzá kell járulnia a több millió fontos számlák finanszírozásához.

Boris Johnson brit miniszterelnök hangsúlyozta, a vörös jelzésű országokból érkezőknek továbbra is kötelező karanténba kell vonulniuk
Fotó: MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn

Aggodalomra ad okot továbbá, hogy noha a brit kormány április végén szigorította a belépési feltételeket Indiából, azóta is több mint száz járat érkezett a dél-ázsiai országból, összesen nyolcezer emberrel a fedélzetükön. Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt héten hívta fel a figyelmet arra, hogy az indiai koronavírus-mutáció is rohamosan terjed az Egyesült Királyságban, azonban tegnapi közleményében elmondta, jelenleg nincs olyan egyértelmű indok, amely szükségessé tenné a korlátozások enyhítési menetrendjének módosítását.

– Az Indiában megjelent koronavírus-variáns egyre inkább dominánssá válik az Egyesült Királyságban

– figyelmeztettek brit kutatók.

London május 7-én jelentette be, hogy az indiai mutáció aggodalomra ad okot, azóta pedig szinte megduplázódott azon betegek száma, akik ezzel a vírusváltozattal fertőződtek meg. A miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy az új, enyhébb utazási szabályok értelmében sárga kategóriába sorolt országokat az Angliában élők továbbra se keressék fel turisztikai céllal. Egyelőre ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt. A kormányfő nyomatékosította, hogy csak azok keressék fel a sárga zónába sorolt országokat, akik számára ez elengedhetetlen, például családi okokból kifolyólag. Johnson felidézte, hogy akik nem tartják be az Angliában élő külföldiekre is vonatkozó utazási szabályokat, akár tízezer font (több mint négymillió forint) pénzbírsággal is sújthatók.

Chris Whitty brit tiszti főorvos nemrég elmondta, a tudósok arra jutottak, hogy az indiai vírusvariáns valóban könnyebben terjed, azt azonban még nem tudják, hogy milyen mértékben.

Amennyiben a kutatók bebizonyítják, hogy a mutáció akár újabb hullámot idézhet elő, ismét korlátozások bevezetésére lehet számítani.

Nagy-Britanniában már a lakosság több mint felét beoltották a koronavírus elleni oltóanyag első dózisával, s a fertőzöttségi számok jelentős csökkenése révén a kormány számos járványügyi korlátozást oldott fel.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: Nagy Britanniában ötven-hatvan százalékos átoltottságnál jelent meg

az indiai mutáns, és bár kisebb gócokban felütötte a fejét, nem terjedt tovább a betegség.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.