Ismét bukhat a román kormány

Bizalmatlansági indítványt szavazhatnak meg Cîțu ellen, szakértők már tényként beszélnek bukásáról.

CITU, Vasile-Florin;
Bukarest, 2020. február 26. 2019. október 30-i kép Florin Citu bukaresti szenátorról a román parlamentben. Klaus Iohannis államfő 2020. február 26-án Citut bízta meg kormányalakítással. Az eddig ügyvivő pénzügyminiszteri tisztséget betöltő 47 éves szenátor a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héten belül megbukhat a jelenleg kisebbségben kormányzó Florin Cîțu vezette román kabinet. A kétkamarás bukaresti parlament házbizottságának döntése értelmében csütörtökön felolvassák, október 5-én pedig megvitatják és szavazására bocsátják az ellenzi Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát a két ház együttes ülésén.

A hárompárti koalíciót nemrég faképnél hagyó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az ellenzékben lévő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetői jelezték, készek megszavazni a PSD indítványát, ami azt jelenti, megvan a többség a kormány leváltására.


Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR ellenkezésének dacára, valamint a párt egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR a miniszterelnök leváltását követelte a Nemzeti Liberális Párttól (PNL), majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból. Az elnökválasztás előtt álló, így belső harcoktól hangos USR vezetői között abban nincs vita, hogy csak akkor hajlandók visszalépni a koalícióba, ha a kabinetet nem Cîțu vezeti, azaz új kormányfővel áll elő a legnagyobb kormánypárt. Csakhogy a PNL elnöki posztjára épp vasárnap választották meg Cîțut, így a nemzeti liberálisok elfogadhatatlannak tartják a miniszterelnök lecserélését, s azt is bejelentették:

tárgyalni sem hajlandóak az USR-rel, amennyiben az jövő kedden megszavazza a PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.


A bukaresti elemzők többsége tényként beszél a kormány keddi bukásáról, a hogyan továbbról viszont már megoszlanak a vélemények. Sokan elképzelhető forgatókönyvként emlegetik, hogy a PNL jelenlegi fenyegetőzései ellenére újraindulhatnak a tárgyalások a korábbi, hárompárti koalíció újraélesztése érdekében. Cîțu lehetséges utódjával kapcsolatban még nem röppentek fel sajtóinformációk, de korábban Emil Boc volt miniszterelnököt, Kolozsvár polgármesterét a PNL esetleges államfőjelötjeként emlegették. Romániában 2024-ben tartanak elnökválasztást, a második mandátumát töltő Klaus Iohannis távozik a Cotroceni palotából. A legsikeresebb polgármesterként számon tartott Boc akár kormányfőjelölt is lehet Cîțu várható bukását követően. Ez megkönnyítené a koalíció helyreállítását is.
A PSD közben előre hozott választásokat sürget, de ennek esélye elhanyagolható, hiszen a parlamenti pártok többsége nem érdekelt egy új megméretésben. Friss felmérések szerint jelenleg a PSD 37, a PNL 20, az AUR 14, az USR 13, az RMDSZ pedig 5 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. Ha most tartanák a választásokat Romániában, az ellenzék szerezne többséget a parlamentben, a szociáldemokraták a rendszer-, oltás- és magyarellenes AUR-ral közösen alakíthatnának kormányt.


Borítókép: Florin Cîțu román miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.