WHO-központ nyílt a járványok megelőzése érdekében

Berlinben Kínát bírálták a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatok hiánya miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 01. 19:17
WHO
This photograph taken on March 5, 2021 shows the flag of the World Health Organization (WHO) at their headquarters in Geneva amid the Covid-19 coronavirus outbreak. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: Fabrice COFFRINI Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották Berlinben szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványügyi elemző és előrejelző központját, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt hoztak létre. Angela Merkel német kancellár a központ megnyitóján kiemelte: a koronavírus-világjárvány rámutatott, mennyire fontos szervezet a WHO mint globális közegészségügyi hatóság. Munkájának minőségét azonban az ENSZ tagállamainak támogatása határozza meg. – A WHO csak annyira lehet jó, amennyire a tagállamok engedik – mondta.

Hasonlóan fogalmazott Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, aki kiemelte a bizalom jelentőségét, és felszólította Kínát, hogy tegye a nemzetközi közösség számára átláthatóvá az új koronavírus (SARS–CoV–2) eredetéről folytatott vizsgálatokat.

A WHO új központját a német kormány évi 30 millió euróval támogatja. Az intézmény feladata a járványok kialakulásának veszélyével kapcsolatos adatok minél szélesebb körű – a többi között az állategészségügyre, a klímaváltozásra és a demográfiára kiterjedő – gyűjtése és elemzése, a megelőzés és a védekezés javítását szolgálva. A központban számos tudományág – például az adat- és az orvostudomány – eredményeit és művelőit összefogva igyekeznek minél korábban előre jelezni a veszélyeket. – El kell elérni, hogy jobban fel legyünk készülve a jövőbeli járványokra és világjárványokra – mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy ehhez elengedhetetlen a globális tudományos együttműködés.

A kancellár kifejezte elismerését a rendezvény egyik díszvendége, a SARS–CoV–2 okozta betegség (Covid–19) ellen védő egyik első vakcina, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett oltóanyag hatásmechanizmusának kidolgozása révén világhírű Karikó Katalin munkássága iránt, aláhúzva, hogy lenyűgöző a magyar tudós egész életútja.

Karikó Katalin a mások mellett a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz részvételével tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy az új intézetnek fontos szerepe lehet a szakértők, kutatók közötti közvetlen párbeszédben is. Mint mondta, a járvány miatti lezárások azt is megmutatták, hogy a tudományos munkához is nélkülözhetetlenek a személyes kapcsolatok, a találkozások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.