Csapdát állíthattak Cioloşnak

A román miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie kormányprogramjáról.

CIOLOS, Dacian
Dacian Ciolos Fotó: ROBERT GHEMENT Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint esélytelen egy parlamenti többség kialakítására Dacian Cioloş, akit hétfőn jelölt miniszterelnöknek a román államfő. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője szerdán kezdi el a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal a kormányalakításról. Cioloş kedden azt nyilatkozta: 

tárgyalópartnereitől a választások után kialakult koalíció visszaállítását fogja kérni, és hasonló hozzáállást vár el a Nemzeti Liberális Párttól (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) is. 

Az utóbbi két formáció vezető politikusai ugyanakkor azt várják Cioloştől, hogy azokkal a pártokkal próbáljon új kormányt alakítani, amelyekkel a bizalmatlansági indítvány megszavazásával közösen buktatta meg Florin Cîţu kabinetjét. A román alkotmány szerint az államfő által felkért miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie kormányprogramjáról és kormányáról.

Cristian Pîrvulescu politológus szerint Johannis meglepő javaslatával tulajdonképpen csapdát állított. A cél, hogy Cioloş sikertelen próbálkozásával bebizonyítsa a korábbi hárompárti koalícióból kilépett USR alkalmatlanságát egy parlamenti többség megteremtésére. 

 A jelölés bonyolult helyzetbe hozza Cioloșt. Amennyiben kudarcot vall, ami nagyon valószínű, akkor minden téren veszít: nyilvánvalóvá válik, hogy pártja képtelen a koalícióalkotásra, egyfajta politikai kalandorrá válik, így támadható lesz, s tovább gyengül 

– mondta a Libertatea román hírportálnak az elemző.
George Jiglău politológus, egyetemi oktató szerint Klaus Johannisnak most az ügyvivő kormány mandátumának elhúzódása az érdeke. Mint megjegyezte, a Cîţu-kabinet korlátozott hatásköre ellenére hozhat fontos döntéseket, ilyen volt például az összesen egymilliárd lejes fejlesztési pénzek szétosztása a bizonyos önkormányzatok között a tartalékalapból. 

A Maszol erdélyi hírportálnak nyilatkozó elemző azt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a második körben egy kompromisszum eredményeként sikerül megalakítani az új kormányt, amelyet nem Florin Cîţu vezet majd. Szerinte két forgatókönyv lehetséges: az egyik az USR visszatérése a koalícióba, a másik a kisebbségi PNL–RMDSZ-kormány szociáldemokraták általi parlamenti támogatása.

Borítókép: Dacian Cioloş a bukaresti parlament üléstermében, mielőtt a törvényhozók szavaznak a kormányáról 2015. november 17-én

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.