Benkő Tibor: Magyarország prioritásként kezeli Grúzia euroatlanti csatlakozásának kérdését

Magyarország számára prioritás, hogy támogassa Grúzia európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit – emelte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, miután Grúzia védelmi miniszterével folytatott tanácskozást.

Forrás: MTI2021. 11. 18. 14:25
BENK Tibor
Budapest, 2021. november 18. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja Dzsuanser Burcsuladze georgiai védelmi minisztert a Hõsök terén 2021. november 18-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a magyar kormány támogatásáért nem jár külön köszönet, hiszen a grúz és a magyar kormány hasonló európai értékeket képvisel. Továbbá közösek a szándékaik és céljaik, hogy a rendkívül törékeny nemzetközi helyzetet stabilizálni tudják – szögezte le. Hasznosnak és hatékonynak nevezte a grúziai kollégájával folytatott megbeszélést – közölte az MTI.

Kiemelt témák voltak: a kaukázusi térség, valamint a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása, továbbá Magyarország regionális szerepe. Áttekintették napjaink és a jövő kihívásait – mint például a pandémiás helyzet –, melyek kezeléséhez közös erőfeszítések kellenek

– tette hozzá.

Megerősítették korábbi megállapodásukat is, mely szerint a két ország segíti egymást a katonák kiképzésében, felkészítésében.

Dzsuanser Burcsuladze grúz miniszter tájékoztatása szerint náluk csaknem kilencvenszázalékos a katonák átoltottsága – ismertette Benkő Tibor, hozzátéve: Magyarországon is hasonló ez az arány, így a magyar katonák védettsége magasnak nevezhető.

Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a két ország eddigi együttműködéséért, melynek révén többek között magyar fiatalok is tanulhatnak Grúziában. Fontosnak nevezte továbbá a két ország szakértőinek közös tanácskozásait.

Dzsuanser Burcsuladze mindenekelőtt azért mondott köszönetet, hogy a magyar kormány támogatja országa euroatlanti csatlakozási törekvéseit.

Ebben szerinte fontos szerepe van az ilyen magas szintű találkozóknak is, hiszen ez nyilvános üzenet a NATO és a tagállamok számára egyaránt. Ezen támogatás mellett Grúziában ott vannak a magyar katonák is, hogy segítsék őket ebben a munkában.

Elmondta, hogy a két ország több területen sikeresen együttműködik, például a gazdasági, a kulturális és a védelmi szférában is.

Csütörtökön pedig egy együttműködési megállapodást is aláírnak a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központtal is (NATO KEKK)

– közölte Grúzia védelmi minisztere.

A két miniszter délelőtt részt vett egy az ellenállóképesség fontosságáról, annak erősítéséről szóló szakmai konferencia megnyitóján is a budapesti Stefánia-palotában. Itt a beszédében Benkő Tibor többek között felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország – a NATO által is megjelölt – déli és keleti fenyegetettség metszéspontjában van, így mindkét irányból érkező kihívásoknak ki van téve.

Felidézte: az új Nemzeti biztonsági stratégia is rögzítette a célt, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt, illetve a világ tíz legbiztonságosabb országa között legyen. Ehhez a miniszter szerint elengedhetetlen az ellenálló képesség erősítése. Ennek érdekében – mint mondta – Magyarország már jelentős lépéseket tett, ezt segíti a honvédelmi és a haderőfejlesztési program is.

Benkő Tibor kiemelte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Magyar Honvédségnek is felkészültnek kell lennie az újabb kihívásokra – mint például a tömeges illegális migráció, valamint a koronavírus-járvány – és az azokkal kapcsolatos feladatok ellátására.

Dzsuanser Burcsuladze elmondta: az ő védelmi stratégiájukban is kiemelt szerepe van az ellenálló képesség megerősítésének. Ez számukra azért is fontos, mert ez a képesség a NATO számára is elvárás, és Grúzia szeretne erős tagja lenni a szövetségnek – jelezte.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter katonai tiszteletadás mellett fogadja Dzsuanser Burcsuladze grúzvédelmi minisztert a Hősök terén 2021. november 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.