Ezúttal a szlovén jogállamiság volt a téma Strasbourgban

Janez Janša kormányfő pár ironikus Twitter-bejegyzéssel nyugtázta az európai parlamenti vitát.

2021. 11. 25. 10:50
Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a Háznak a baloldala látszólag ugyanabból a receptből főz. Ez a következő: keressen egy sikeres konzervatív, jobboldali kormányt, majd fogalmazzon meg alaptalan vádakat vele szemben. Ezután bújtassa a vádakat jogi köntösbe, és vegye az ügyet a parlament napirendjére jogállamisági vitaként. Magyarország és Lengyelország esetében láttuk már mindezt, most pedig Szlovénia került sorra 

– erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője beszélt a szlovén jogállamiságról szóló vitán Strasbourgban. A szerda esti eseményen példátlan módon, az EU Tanácsának jelenlegi soros elnökségét adó államot, Szlovéniát vették górcső alá a képviselők. A balliberális többséggel működő uniós parlament az elmúlt időszakban a médiaszabadság és - pluralizmus, valamint az Európai Ügyészség (EPPO) szlovén tagjainak késői kinevezése tekintetében bírálta Ljubljanát. (Az EPPO-ba épp tegnap delegáltak szlovén ügyészeket, amit több képviselő üdvözölt is a vitán – a szerk.) Hidvéghi Balázs felszólalásában emlékeztetett arra is: világos, miszerint az európai baloldalnak azzal akad gondja, hogy a szóban forgó, jobboldali országokban nem érvényesül a liberális mainstream hegemóniája. – Nevetséges, hogy a médiaszabadságot állandóan kritizálják, de arról megfeledkeznek, hogy a média hogyan fest a saját országaikban, például Németországban, ahol csak a liberális hangokat tolerálják – ajánlotta a képviselőtársai figyelmébe a politikus. Hozzátette: szerencsére nem számít, hogy az EP hány alkalommal küld tényfeltáró missziót az említett országokba vagy hányszor fogalmaz meg állásfoglalást velük szemben. – Itt szabad emberek döntenek a kormányaikról és nem önök! – zárta Hidvéghi Balázs.

Jansa: Büszkék lehetnek magukra!

A Magyar Nemzet hasábjain is írtunk róla, hogy – akárcsak Magyarországra – nemrég Szlovéniába is parlamenti tényfeltáró küldöttség látogatott, hogy helyben vizsgálja a jogállamiságot. Sophie in’t Veld liberális delegációvezető a vizit egyik következtetéseként megfogalmazta, hogy a „szlovén közbeszéd színvonala méltatlan egy civilizált demokráciához”. Emlékezetes, Janez Janša kormányfő nem fogadta a delegációt, azt miniszteri szinten köszöntötték Ljubljanában. Janša a szerda esti EP-vita alatt sem rejtette véka alá ellenérzéseit: a Twitterre feltöltött posztjában ironikusan gratulált a szlovén jogállamiságért aggódó szocialista EP- frakciónak. Mint azt ugyancsak humorosan írta, ők a valódi demokratákat, Sztálint, Titót és Che Guevarát éltetik. – Büszkék lehetnek magukra! – tette hozzá. 

A vitában a szlovén EU-elnökség részéről Anže Logar külügyminiszter nyomatékosította, hogy az elnökség igenis komolyan veszi a jogállamiság ügyét, az a tanácsban a fél év során szinte folyamatosan napirenden van. Emlékeztetett arra is, hogy az EPPO épp tegnap nevezte ki a szlovén ügyészeket, s időközben a szlovén állami hírügynökség finanszírozási problémái is rendeződtek. 

Didier Reynders igazságügyi biztos szerint vannak pozitív fejlemények a szlovén igazságszolgáltatást illetően, például a bírák biztonságos munkavégzésére vonatkozóan. Üdvözölte azt is, hogy a függetlenségükre vonatozó garanciák tekintetében is történt előrelépés. A belga biztos az igazságszolgáltatás hatékonyságát és gyorsaságát ugyanakkor bírálta, szerinte Szlovénia esetében aggodalomra ad okot, hogy a pénzügyi jellegű bűncselekmények vizsgálata késik. A legkeményebb kritikát – az EB jogállamisági jelentését idézve – a szlovén médiaszabadság kapcsán fogalmazta meg.

Az Európai Parlament várhatóan decemberben – még a szlovén EU-elnökség idején – szavaz a szlovén jogállamiságot érintő állásfoglalásról. 

Borítókép: a szlovén miniszterelnök és az EP elnöke Strasbourgban 2021 májusában (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.