Lapozó: Aktív LMBTQ-kampányba kezdett a spanyolországi Valencia

A Svéd Egyház a vallásszabadság megsértését látja a Covid-igazolványban · Sorban dobják be a törülközőt a nagy-britanniai energiaszolgáltatók · Környezetbarát, fenntartható egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy venetói cég.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 23. 18:00
Madrid, 2018. július 7. Résztvevõk a madridi meleg büszkeség menetén 2018. július 7-én. A spanyol kormány két minisztere is részt vett a meneten, ami elõször fordult elõ a rendezvény történetében. A szocialista kabinetet képviselõ Carmen Montón egészségügyi, valamint Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter több parlamenti párt és a legnagyobb szakszervezetek képviselõivel volt jelen a melegfelvonuláson. (MTI/EPA/Santi Donaire) Fotó: SANTI DONAIRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svéd Egyház a vallásszabadság megsértését látja a Covid-igazolványban

Svédországban korábban nem kértek védettségi igazolást a lakosságtól, azonban a népegészségügyi hivatal nemrégiben jelentette be, hogy december 1-jétől védettségi igazolvány meglétéhez köti a száz főnél nagyobb rendezvényeken való részvételt.

A rendelkezés a sport- és szabadidős események mellett az istentiszteletek látogatására is vonatkozik, azaz a következő hónap első napjától csak a koronavírus ellen oltottak vehetnek részt ezeken. A Svéd Egyház (Svenska Kyrka) álláspontja szerint a rendelkezés veszélyezteti a vallásszabadságot. Az egyház érseke, Antje Jackelén szerint már az is aggodalomra ad okot, hogy az oltási igazolvánnyal a templomba érkezőnek fel kell fednie személyét, de elsősorban azon emberek nyugtalanítják az egyházi vezetőt, akiket emiatt kell kizárni a liturgiából. „Ha ilyen módon korlátozzák az alkotmányban rögzített alapjogokat, mi történhet akkor a kevésbé védett jogokkal, különösen most, amikor bizonyos országokban fékezik a demokratikus fejlődést. Mi tehát a demokrácia iránti aggodalommal reagálunk” – mondta el az érsek. Hozzátette: reméli, hogy a hivatal készen áll a párbeszédre.

Forrás: Dn.se

Sorban dobják be a törülközőt a nagy-britanniai energiaszolgáltatók

A brit energiaszolgáltató, a Bulb Energy – amely az országban 1,7 millió háztartást lát el energiával – hétfőn közleményben jelentette be, hogy ezentúl az Ofgem különleges adminisztratív irányítása alatt üzemel tovább, amely a szigetország gáz- és villamosenergia-piacát szabályozó hivatala. Nagy-Britannia egyik legnagyobb energiaszolgáltatójának pénzügyi bukását az országos áremelkedések, különösen a földgáz árának drasztikus emelkedése okozta.

A bejelentéssel a Bulb Energy már a huszonötödik energiaszolgáltató a királyságban, amely 2021-ben csődöt jelent vagy kilép a brit piacról. A Bulb által kiszolgált háztartások száma miatt azonban az Ofgem – a veszélyhelyzetekben alkalmazható különleges adminisztratív irányítással – tovább működtetheti a céget. Erre addig nyílik lehetősége mindkét félnek, amíg az érintett háztartások energiaellátását más szolgáltató biztosítani tudja, vagy amíg a Bulb – tekintettel a különleges üzemeltetés adta lehetőségekre – állami kölcsönhöz vagy támogatáshoz nem jut.

Forrás: Rt.com

Környezetbarát, fenntartható egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy venetói cég 

Az egészségbiztonság és a fenntarthatóság jegyében több olasz cég kísérletezik olyan textília kifejlesztésével, mely az immár kötelező kiegészítővé vált maszkok hosszú távú alapanyaga lehet. Az egészségügyi vészhelyzet kirobbanását követően, a rendkívüli igényre való tekintettel több olasz divatcég állt át biztonsági ruházat és szájmaszkok gyártására. Az északolasz venetói Ninfea a textilgyártásról az újra felhasználható szájmaszkok előállítására állt át. „A Made in Italy termékek előállításánál nemcsak minőségi, hanem etikai kritériumokat is figyelemben kell venni” – vallják a környezetbarát szájmaszkok feltalálói. A többször felhasználható, mosható segédeszköz 99 százalékban hatékony a baktériumok kiszűrésében. A száz százalékban pamutból készült maszkok legalább húsz alkalommal moshatók. A Ninfea az első olasz cég, mely az Olasz Egészségügyi Intézet jóváhagyását is megszerezte fenntartható maszkok forgalmazására.

Forrás: Iltempo.it

Aktív LMBTQ-kampányba kezdett a spanyolországi Valencia közösség

Az alicantei megyei tanács hétfőn bejelentette: a szexuális sokféleségen és a nemi identitáson alapuló tevékenységekkel fékezik meg a jövőben a gyűlölet-bűncselekményeket. Tájékoztatásuk szerint különböző képzéseket és új tájékoztatási formákat vezetnek be a megye összes városában annak érdekében, hogy olyan hatékony és következetes közpolitikák valósuljanak meg, amelyek megfelelnek az LMBTQ-emberek szükségleteinek. A legfőbb cél, hogy előmozdítsák az állampolgárok nyitottságát és tudatosságát. Alicante az éllovasok közé került az LMBTQ-társadalomnak címzett gyógyfürdői szolgáltatások terén is. Külön propaganda foglalkozik azzal, hogy a szorongással, stresszel és depresszióval küzdő bi-, homo- és transzszexuális emberek a tartományba érkezzenek testi-lelki felüdülésre. A valenciai regionális oktatási minisztérium közben megkezdte a közel 800 LMBTQ-tankönyv szétosztását a régió középfokú oktatási intézményeiben. Reis Gallego oktatási főigazgató közölte: mivel „sokszínűségben élünk, ezt az osztálytermekben is láthatóvá kell tenni, hogy megfékezzük a diszkriminációt”. Valencia elsődleges célja, hogy a szexuális, nemi és családi sokszínűséget előmozdítsa, valamint fékezze az LMTBQ-személyek elleni erőszakot.

Forrás: Europapress.es, Europapress.es

Borítókép: Résztvevők a madridi meleg büszkeség menetén 2018. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Santi Donaire)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.