Lapozó: Nemsemleges nyelvezetre tértek át egy torinói gimnáziumban

Bankárok is segítették a Franciaországban leleplezett embercsempész-hálózatot · Napról napra súlyosbodik a migrációs válság a Kanári-szigeteken · Az orosz parlament betiltaná a homoszexuális kapcsolatok ábrázolását a filmekben.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 23. 14:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bankárok is segítették a Franciaországban leleplezett embercsempész-hálózatot

Tizenöt fős, iraki kurd, román, pakisztáni és vietnami állampolgárságú személyekből álló embercsempész bandát tartóztattak le a rendőrök a franciaországi Nord megyében. Az embercsempészek az észak-franciaországi grande-synthe-i migránsdzsungelből szállították Nagy-Britanniába a migránsokat, akik munkáját egy kiterjedt háttércsapat is segítette: sofőrök, bankárok és a rendőrségi rádióadásokat lehallgató, a csempészeket riadóztató bűnözők.

A tavaly megkezdett nyomozás kiderítette, hogy a most lefülelt banda havonta legalább 250 illegális bevándorlót indított útnak Nagy-Britanniába, hatvanszemélyes felfújható gumicsónakokon. A migránsok pedig fejenként hatezer eurót fizettek a csempészeknek a La Manche csatorna veszélyes vizein megkísérelt átkelésért. A francia nemzeti rendőrség illegális bevándorlás és illegális foglalkoztatás elleni főosztálya szerint az embercsempészek hozzávetőleg összesen hárommillió eurót zsebeltek be a migránsoktól. Az embercsempészek letartóztatásakor negyvenezer euró készpénzt is lefoglaltak a rendőrök.

Forrás: Bfmtv.com

Napról napra súlyosbodik a migrációs válság a Kanári-szigeteken

A vasárnap este és hétfő reggel között érkezett több mint kétszáz illegális bevándorló után hétfő délután újabb 420 migráns kötött ki Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote szigetén. A tengeri mentőhajóknak tíz csónakot kellett partra húzniuk, az egyik bajba jutott járműről a marokkói hatóságok tettek bejelentést. A Kanári-szigetekre a legfrissebb, novemberi statisztikai adatok szerint már 18 ezer migráns érkezett az atlanti-óceáni útvonalon, ehhez még hozzá kell adni az elmúlt egy hétben érkezett közel ezer embert, velük együtt novemberig már közel tíz százalékkal több illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, mint tavaly. Közben a kanári-szigeteki kormányfő sürgős lépéseket kér Madridtól a tengerbe veszett migránsok miatt. A sikeresen partra jutott emberek mellett ugyanis hetente többször fordul elő, hogy százak fulladnak vízbe a Kanári-szigetekre tartó útjuk során. A regionális kormány szerint mivel a migrációt nem lehet megállítani, mert az „az emberi élet természetes velejárója”, a legális migrációs útvonalak kialakításával kellene mielőbb megoldani a helyzetet, és megelőzni a tragikus eseményeket.

Forrás: Europapress.es, 20minutos.es

Az orosz parlament betiltaná a homoszexuális kapcsolatok ábrázolását a filmekben

Az orosz parlament családügyi, nő- és gyermekvédelmi bizottságának alelnöke bejelentette, hogy az orosz törvényhozás hamarosan napirendre tűzi annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amely Oroszországban betiltaná a homoszexuális kapcsolatok nyílt ábrázolását a mozikban és a tévéfilmekben is. Vitalij Milonov, a konzervatív orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország (United Russia) közismert tagja és az orosz parlament képviselője szintén megerősítette, hogy a törvényjavaslat szövegezése már folyamatban van, és hamarosan az Állami Duma elé kerül. Továbbá az új törvény alkalmazásához szükséges jogi feltételek kialakítása is zajlik.

Milonov a RIA Novostinak elmondta, hogy az orosz embereknek biztosítani kell a jogot és a lehetőséget ahhoz, hogy az arra vonatkozó kérésük, miszerint az Oroszországban sugárzott filmek ne tartalmazzanak LMBTQ-tartalmakat, homoszexuális jeleneteket, teljesüljön. „Bárki, aki ilyen jellegű tartalmakhoz akar mégis hozzáférni, ma már könnyedén megteheti azt más csatornákon”, emlékeztetett Milonov. Az orosz közvélemény-kutató központ által hétfőn nyilvánosságra hozott friss felmérés szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka tartja elfogadhatatlannak a homoszexuális jelenetek sugárzását még a 18+ korhatár megjelöléssel ellátott filmekben is. A válaszadók 57 százaléka szerint pedig az általuk szexuálisan deviánsnak tartott viselkedést bemutató filmjeleneteket be is kell tiltani.

Forrás: Rt.com

Nemsemleges nyelvezetre tértek át a torinói Cavour gimnáziumban

Az olasz nyelvre jellemző hím- és nőnemet megkülönböztető szóvégi hangot a jövőben csillaggal helyettesítik a Cavour gimnáziumban. Az olasz szó: „ragazzo” és „ragazza” helyét a semleges ragazz* váltja fel, így senkit sem érhet negatív megkülönböztetés. Az új írásformát a múlt tanévben alkalmazták először egy nemváltoztatáson áteső fiatal esetében, mostanra azonban általánosan elterjedt szokássá vált, minden hivatalos kommunikáció semleges nyelven történik. A gimnázium igazgatója szerint nem forradalmi lépésről van szó, csupán a nemek közötti diszkrimináció megfékezéséről, mely alkotmányos alapszabály. „Elég legyen!” – jegyezte be Twitter fiókjába Matteo Salvini a hír kapcsán. “Egy dolog a tisztelet, megint más a nihilista vakság” – írta. Az Olasz Fivérek párt képviselői az oktatási minisztertől követelnek magyarázatot az iskola hivatalos nyelvezetének ideológiai átalakítása miatt.

Forrás:  Ilmessaggero.it, Corriere.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.