időjárás 12°C Magdolna 2022. május 29.
logo

Kivonul a politikából Sebastian Kurz

Magyar Nemzet
2021.12.02. 11:37 2021.12.02. 13:52
Kivonul a politikából Sebastian Kurz

Lemond minden tisztségéről és visszavonul a politikától Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki októberi lemondása után elnökként és frakcióvezetőként irányította pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) – írta meg az osztrák Kronen Zeitung. A 35 éves politikus bizalmasai a portálnak arról számoltak be, hogy Kurz „elvesztette a lelkesedését” a korrupciós vádak miatt, és több időt szeretne tölteni újszülött fiával. Ez azt is jelenti, hogy az ÖVP pártelnöki posztjáról is lemond Kurz, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is.

Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a volt kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Kurzot végül az osztrák parlament november közepén megfosztotta mentelmi jogától. A döntést maga Kurz és pártja is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

Borítókép: búcsúzik a politikától az osztrák jobbközép nagy reménysége (Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna)