Lapozó: Egyre fiatalabbak kerülnek a koronavírus-járvány miatt intenzív osztályra Finnországban

Nem sikerül a svéd no-go zónákban javítani az átoltottságon · Daganatos betegek százezrei maradtak kezelés nélkül Nagy-Britanniában · Ismét utcára vonulnak a nyugdíjasok Franciaországban.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 02. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerül a svéd no-go zónákban javítani az átoltottságon

A svéd Népegészségügyi Hivatal hatezer kisebb területre osztotta az országot, és azt figyelte meg, hogy ezek hat százalékában jóval alacsonyabb az új koronavírus elleni átoltottság az országos átlaghoz képest.

A szakhivatal ezért az ősz folyamán célzott programokat indított el az érintett, elsősorban bevándorlók által lakott, „sebezhetőnek” nevezett negyedekben. Az erőfeszítések ellenére egyes területeken továbbra is 50 százalék alatt maradt az átoltottság. A legalacsonyabb a hírhedt stockholmi Rinkeby és malmöi Rosengård no-go zónákban. A svéd önkormányzatok és régiók hivatalának egészségügyért felelős vezetője az okok kapcsán általános választ adott. Szerinte az emberekben még sok a megválaszolatlan kérdés és aggodalom. A hivatalnok hozzátette, a munkát folytatják, a harmadik oltás népszerűsítése mellett nem hagynak fel az első propagálásával sem. 

Forrás: SVT

Daganatos betegek százezrei maradtak kezelés nélkül Nagy-Britanniában

A brit Nemzeti Számvevőszék (NAO) szerdán publikált beszámolója szerint a koronavírus-járvány kezdete és 2021 szeptembere között 240–740 ezer daganatos beteg pontos diagnosztizálása, majd sürgős kezelése maradt el Nagy-Britanniában. A páciensek ugyanis a járvány miatt vagy nem keresték az orvosi segítséget, vagy egyszerűen nem jutottak hozzá.

A NAO jelentése szerint 2021 júniusára ugyan helyreállt a nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) onkológiai szolgáltatásának normális működése, de a várólistákon feltorlódott daganatos betegeknek szeptemberig így is csak a 68 százaléka jutott a számára szükséges sürgős kezeléshez.

A brit Számvevőszék előrejelzése szerint 2025 márciusára már akár 12 millióra is nőhet a kezelésére váró daganatos betegek száma. A Catchup With Cancer (Érjük utol és Győzzük le a Rákot) szervezet társalapítója, Pat Price professzor szerint a „számvevőszék jelentése is azt bizonyítja, hogy a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) a valaha látott legnagyobb rákkatasztrófa kellős közepén áll”.

Forrás: RT

Ismét utcára vonulnak a nyugdíjasok Franciaországban

Franciaország legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a CGT ismételten arra szólítja fel a francia kormányt, hogy 2022 elején haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az ország legerősebb munkavállalói érdekképviseletével annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a dübörgő infláció miatt elértéktelenedett francia nyugdíjak azonnali emeléséről.

Marc Bastide, a CGT nyugdíjasok érdekeit képviselő egységének főtitkára elmondta, hogy csütörtök délben a francia nyugdíjasok Párizs utcáin nyomatékosítják kérésüket. Bastide emlékeztetett, hogy a francia kormány 2021-ben először egy mindössze 0,4 százalékos kompenzációt biztosított a nyugdíjasok számára, amelyet végül 1 százalékra egészített ki. Miközben az infláció mértéke egy év alatt elérte a 2,8 százalékot.

A főtitkár figyelmeztetett, hogy a nyugdíjasok haragosak, és elszántságukat jól bizonyítja a tüntetésen várható demonstrálók létszáma is. Franciaországban a két legalacsonyabb nyugdíj-kategóriába tartozó, összesen 21 millió időskorú érzi úgy, hogy Macron elnöksége alatt ők is a köztársasági elnök politikájának egyik nagy áldozatává váltak. 

Forrás: franceinfo

Egyre fiatalabbak kerülnek a koronavírus miatt intenzívre Finnországban, többségében oltatlanok

Rekord mennyiségű új Covid–19-esetet regisztráltak Finnországban szerdán, az utóbbi időben pedig megduplázódott azon 40 év alattiak száma, akiknek szükségük van az intenzív ellátásra. Ezzel párhuzamosan pedig kevesebb 70 év feletti ember fekszik a sürgősségi osztályokon – írja a finn közmédia. Az intenzíven ápolt betegek 67 százaléka férfi, és eddig – a pandémia ideje alatt – összesen 67 olyan személy került ide, aki be volt oltva a koronavírus ellen.

Az egészségügyi szakhivatal közlése szerint hamarosan újabb korlátozásokat lesznek kénytelenek bevezetni, amelyek a kültéri rendezvényeket, istentiszteleteket és sporteseményeket is érinteni fogják. Az országban jelenleg a 12 év feletti lakosság 82 százaléka kétszer, 5,6 százaléka pedig háromszor van beoltva. 

Forrás: Yle

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.