időjárás -1°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Növekszik az amerikai katonai jelenlét Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.12.03. 06:04 2021.12.03. 07:32
Növekszik az amerikai katonai jelenlét Romániában

Emelkedni fog a Romániában állomásozó amerikai katonák száma – számolt be a bukaresti Adevarul portál kormányzati forrásokra hivatkozva. A román sajtó annak kapcsán írt a washingtoni tervekről, hogy Joe Biden elnök elfogadta a Pentagon elképzeléseit a fegyveresek külföldi szerepvállalásáról.

Klaus Johannis államfő májusban az amerikai katonai jelenlét növelését tartotta szükségesnek Romániában és a Fekete-tenger térségében. Azt mondta, Oroszország destabilizálja a Fekete-tenger térségét, ezért célszerű lenne a NATO elrettentő képességének megerősítése. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter októberi, bukaresti tárgyalásai után úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a térséget veszélyezteti Oroszország, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Grúzia több térségének megszállása, a fekete-tengeri militarizálás, a légi és tengeri provokációk.

Aurel Cazacu román katonai szakértő azért is tartja természetesnek az amerikai haderő romániai jelenlétének erősítését, mert Törökország közeledett Oroszországhoz, Vlagymir Putyin pedig egyre erőteljesebb szerepvállalásra készül a Fekete-tenger térségében. 

– Amennyiben a jelenlegi helyzetben az a döntés születik, hogy az Egyesült Államok elköltözteti a török Incirlikben létesített légitámaszpontját, akkor Románia esélyes annak befogadására

– hangsúlyozta Cazacu. 

Közben a román védelmi minisztérium kétmilliárd lejes (mintegy 15 milliárd forint) befektetéssel alakít ki egy óriási méretű kaszárnyát a Constanțához közel fekvő Mihail Kogălniceanu támaszponton, ahol tízezer katonát is elszállásolhatnak a NATO feltételeinek teljesítésével. Ezzel a román kikötőváros melletti bázis a szövetségesek legfontosabb fekete-tengeri támaszpontjává válna. Jelenleg ezer amerikai katona tartózkodik a bázison. Ezen kívül a dél-romániai Deveselu az Aegis Ashore rakétapajzsnak ad otthont, az erdélyi Aranyosgyéresre pedig MQ–9 Reaper drónokat telepítettek.

Borítókép: orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)