Növekszik az amerikai katonai jelenlét Romániában

Az államfő szerint erre azért van szükség, mert Oroszország destabilizálja a Fekete-tenger térségét.

null
Fekete-tenger, 2021. április 20. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen egy orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren. Oroszország bejelentette, hogy a hadgyakorlat miatt októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók elõtt. Ukrajna, az Európai Unió és a NATO bírálta ezt, nagyon aggasztónak nevezve a fejleményt. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedni fog a Romániában állomásozó amerikai katonák száma – számolt be a bukaresti Adevarul portál kormányzati forrásokra hivatkozva. A román sajtó annak kapcsán írt a washingtoni tervekről, hogy Joe Biden elnök elfogadta a Pentagon elképzeléseit a fegyveresek külföldi szerepvállalásáról.

Klaus Johannis államfő májusban az amerikai katonai jelenlét növelését tartotta szükségesnek Romániában és a Fekete-tenger térségében. Azt mondta, Oroszország destabilizálja a Fekete-tenger térségét, ezért célszerű lenne a NATO elrettentő képességének megerősítése. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter októberi, bukaresti tárgyalásai után úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a térséget veszélyezteti Oroszország, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Grúzia több térségének megszállása, a fekete-tengeri militarizálás, a légi és tengeri provokációk.

Aurel Cazacu román katonai szakértő azért is tartja természetesnek az amerikai haderő romániai jelenlétének erősítését, mert Törökország közeledett Oroszországhoz, Vlagymir Putyin pedig egyre erőteljesebb szerepvállalásra készül a Fekete-tenger térségében. 

– Amennyiben a jelenlegi helyzetben az a döntés születik, hogy az Egyesült Államok elköltözteti a török Incirlikben létesített légitámaszpontját, akkor Románia esélyes annak befogadására

– hangsúlyozta Cazacu. 

Közben a román védelmi minisztérium kétmilliárd lejes (mintegy 15 milliárd forint) befektetéssel alakít ki egy óriási méretű kaszárnyát a Constanțához közel fekvő Mihail Kogălniceanu támaszponton, ahol tízezer katonát is elszállásolhatnak a NATO feltételeinek teljesítésével. Ezzel a román kikötőváros melletti bázis a szövetségesek legfontosabb fekete-tengeri támaszpontjává válna. Jelenleg ezer amerikai katona tartózkodik a bázison. Ezen kívül a dél-romániai Deveselu az Aegis Ashore rakétapajzsnak ad otthont, az erdélyi Aranyosgyéresre pedig MQ–9 Reaper drónokat telepítettek.

Borítókép: orosz hadihajó hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.