Anthony Fauci: Mindenki el fogja kapni az omikron variánst

A WHO szerint a következő néhány hétben az európai lakosság több mint fele fertőződhet meg.

Mártonffy Attila
2022. 01. 12. 16:20
Washington, 2022. január 10. Koronavírus-tesztre vesznek vizsgálati mintát egészségügyi dolgozók egy washingtoni tesztállomáson 2022. január 10-én. Stephane Bancel, a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég dolgozik már az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevû változatára szabott oltóanyag fejlesztésén. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Covid–19 koronavírus omikron variánsa préritűzként terjed az Egyesült Államokban, s valószínűleg mindenki el fogja kapni, ám a beoltottak általában simán átvészelik – jelentette ki Anthony Fauci járványügyi szakértő, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója.

– Az omikron változat rendkívüli és példátlan hatásossággal terjed, s végül meg fog találni mindenkit, azokat is, akik már háromszor is beoltatták magukat. Ám ők valószínűleg könnyebben megússzák, nem kerülnek kórházba és nem halnak meg. Az oltatlanoknak viszont már nehezebb soruk lesz

– mondta.

Anthony Fauci. Fotó: Carolyn Kaster

Az amerikai járványügyi hatóságok adatai azt mutatják, hogy a lakosság mintegy ötöde – 65 millió ember – nincs beoltva a Covid–19 ellen. Hatvankét százalék megkapta mind a két alapoltást, ám csak 23 százalék azoknak az aránya, akik a harmadik, emlékeztető oltást is beadatták maguknak. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) is azt közölte, hogy ugyan a legtöbb ember elkaphatja az új variánst, a hatóság a kórházi és az alapvető ellátás biztosítására helyezi a hangsúlyt. Keddi adatok szerint 145 900-an szorultak kórházi kezelésre az Egyesült Államokban a koronavírus-pandémia miatt, jóval többen, mint az egy évvel ezelőtti járványcsúcson. Az elmúlt héten napi átlagban 754 200 ember kapta el a vírust, háromszor annyian, mint egy éve. A halottak számának napi átlaga az elmúlt hét napban 1646 volt, 33 százalékkal több, mint a megelőző héten.

A koronavírusos esetek 98,3 százalékát az omikron változat okozta.

Európában sem rózsás a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet friss adatai alapján a kontinens lakosságának több mint fele várhatóan megfertőződik az omikron variánssal a következő hat–nyolc hétben – mondta az MTI szerint Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője. Az ötvenhárom országból álló európai térségben több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám. Emellett 26 térségbeli ország jelentette, hogy lakossága több mint egy százaléka fertőződik meg hetente a koronavírussal. Megjegyezte:

az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken, s emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek.

Elmondta továbbá, hogy a fertőzöttek példátlan száma miatt több ember került kórházba, miközben a halálozási arány stabil maradt, ami rendkívüli terheket ró az egészségügyi rendszerekre. Mindemellett az idő szorítása miatt egyre csökken a lehetősége annak, hogy a térségbeli országok megakadályozzák egészségügyi rendszerük túlterhelődését. Kluge jelezte:

aggódik amiatt, hogy az omikron variáns kelet felé haladva sokkal pusztítóbb hatással lehet az alacsony átoltottságú országokban.

Borítókép: Koronavírustesztre vesznek vizsgálati mintát egészségügyi dolgozók egy washingtoni tesztállomáson 2022. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.